Skip to main content

Warmtepomp en vloerverwarming

We maken ons langzaam klaar voor een samenleving zonder aardgas. In 2050 zal heel Nederland zonder gas moeten kunnen functioneren. Met oog op de toekomst maken we daarom nu al duurzame(re) keuzes. Denk hierbij aan vloerverwarming die wordt aangestuurd door een warmtepomp. Ook deze vorm van vloerverwarming gaat goed samen met een houten vloer.

Verschillende vormen van warmtepompen

Bij een warmtepomp onttrekt de pomp warmte aan de lucht, de grond of water. Er zijn verschillende vormen mogelijk: een volledig elektrische warmtepomp, een hybride warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp. Bij een volledig elektrische warmtepomp loopt de pomp op elektriciteit. Er wordt warmte uit de lucht, grond of water gehaald, wat omgezet wordt in een bruikbare temperatuur. De elektrische warmtepomp kan zowel het huis verwarmen als warm water leveren. De hybride warmtepomp werkt eveneens op elektriciteit, maar werkt daarnaast samen met de cv-ketel. Een groot deel van de warmte in huis wordt gereguleerd door de warmtepomp. Wanneer het buiten te koud is, zal de cv-ketel bijspringen. De cv-ketel zorgt daarnaast ook voor het warme water. Bij de ventilatiewarmtepomp wordt gebruik gemaakt van de warmte uit de ventilatielucht van het huis. De ventilatiepomp is dan ook alleen geschikt voor huizen met een mechanisch ventilatiesysteem.

Tot slot is het ook mogelijk om de warmtepomp te koppelen aan zonnepanelen. De hoeveelheid zonnepanelen die nodig zijn om de warmtepomp aan te sturen, is afhankelijk van welke vorm van warmtepomp gebruikt wordt. Een volledig elektrische warmtepomp heeft meer energie nodig dan een hybride warmtepomp.

Hoe werkt een warmtepomp met vloerverwarming?

Het combineren van een warmtepomp en vloerverwarming is een duurzame investering. De vloerverwarming verwarmt een groter oppervlakte dan een losse radiator, waardoor de ruimte eerder volledig verwarmd zal zijn. De radiator zal harder en langer moeten pompen om dit voor elkaar te krijgen. Dit zorgt ervoor dat stookkosten afnemen, en wanneer er voor een warmtepomp gekozen wordt, zult u zelfs helemaal geen stookkosten meer hebben. De warmtepomp zal warmte uit de lucht, grond of water onttrekken en inzetten om de ruimte optimaal te verwarmen.

Houten vloer en vloerverwarming

Het combineren van een houten vloer en vloerverwarming op basis van een warmtepomp is zeker mogelijk, zowel voor een echte houten vloer als een PVC vloer. Martijn de Wit Vloeren heeft alle kennis en expertise in huis om u te voorzien van een passend advies. Zo is het goed om te kijken naar de houtsoort die u zou willen gebruiken: bepaalde houtsoorten kunnen beter gecombineerd worden met een vloerverwarming, zoals eikenhout en notenhout. PVC heeft een warmtegeleidende kwaliteit, waardoor een PVC vloer goed samen gaat met vloerverwarming. Door middel van zoneregeling kunt de vloerverwarming op basis van een warmtepomp nog optimaler benutten: hiermee kunt u de vloerverwarming onder de houten vloer of PVC vloer in de woonkamer bijvoorbeeld op een hogere temperatuur instellen dan de keuken.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een houten vloer in combinatie met vloerverwarming? Wij vertellen u graag meer! Neem vrijblijvend contact met ons op!Martijn de Wit Vloeren Schagen
Witte Paal 323
1742 LD Schagen

tel: 0224-291090
info@martijndewitvloeren.nl

Openingstijden Schagen:

Maandag t/m vrijdag
08.00 - 17.30 uur
Zaterdag
09.00 - 17.00 uur

Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

Skoon 80
1511 HV Oostzaan

tel: 020-7220900
info@martijndewitvloeren.nl

Openingstijden Amsterdam:

Dinsdag t/m vrijdag
09.00 - 17.30 uur
Zaterdag
09.00 - 17.00 uur

 
Heeft u een vraag?
Neem contact met ons op:
Mail

WhatsApp

Schagen

Amsterdam