Vloerverwarming

Een houten vloer met vloerverwarming

Loopt u graag met blote voeten door het huis? Met vloerverwarming onder uw vloer is het heerlijk warm, ook in de winter. Martijn de Wit Vloeren heeft jarenlange ervaring met het leggen houten vloeren over een dekvloer met vloerverwarming. Ook veel houten vloeren uit het assortiment zijn geschikt om te combineren met vloerverwarming. De vloerspecialisten helpen u graag bij het uitzoeken van de juiste combinatie. Kom gerust eens langs in de showroom in Schagen of Amsterdam.

Wij leveren de houten parketvloer. Voor de vloerverwarming zelf gaat u naar www.dedroogbouwvloer.nl. En droogbouwvloer ziet er uit zoals op DEZE pagina.

 

 

 

 

Inclusief 10 jaar garantie

Wilt u vloerverwarming aanleggen onder uw houten vloer of parket? Een houten vloer in combinatie met vloerverwarming is voor Martijn de Wit Vloeren de normaalste zaak van de wereld. Het installeren van parket of een houten vloer op vloerverwarming gebeurt dan ook dagelijks; de kwaliteit zal u niet teleurstellen. Om klanten zorgeloos te laten genieten van een aankoop, biedt de vloerenspecialist daarom 10 jaar garantie op een houten vloer geplaatst op vloerverwarming.

Vloerverwarming voor houten vloeren

Vloerverwarming komt steeds vaker voor in combinatie met een houten vloer. En dat heeft een goede reden! Vloerverwarming kan in plaats van (of als aanvulling voor) traditionele verwarmingssystemen worden gebruikt. Bij een houten vloer met vloerverwarming geniet u dus van meer dan alleen warme voeten. U vindt hieronder de belangrijkste voordelen van vloerverwarming op een rij.

Voordelen vloerverwarming houten vloer:

  • Sfeervolle houten vloer

  • Energiebesparend

  • Onzichtbare verwarming

  • Gelijkmatige warme vloer

 

 

 

Welk hout op vloerverwarming?

Kiest u voor vloerverwarming, dan moet de houten vloer wel geschikt zijn. Zonder u te vermoeien met ingewikkelde technische feiten zijn de volgende punten van belang:

  1. Bij een parketvloer is het verstandig om de vloer te verlijmen.

  2. Hoe dikker de vloer, hoe langer de opwarming duurt.

  3. Eiken hout heeft een relatief lage warmte weerstand en daarom heel geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van een vloer?

Kom dan naar de showroom van Martijn de Wit Vloeren in Amsterdam of Schagen.

Of neem telefonisch contact op. De deskundige adviseurs kunnen u precies vertellen welke houtsoort wel en welke niet geschikt is voor vloerverwarming, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

 

Veelgestelde vragen rondom houten vloeren op vloerverwarming

Wij krijgen regelmatig vragen over deze combinatie en hebben daarom de top 10 vragen rondom vloerverwarming en houten vloeren voor u op een rijtje gezet. Uiteraard kunnen onze adviseurs u ook precies vertellen welke houtsoort wel en welke niet geschikt is voor vloerverwarming, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Neem direct contact op met een van onze adviseurs.

KENNIS VAN ZAKEN

Tot voor kort dacht men dat hout, doordat het in principe blijft werken, niet te combineren was met vloerverwarming. Nu weten we gelukkig wel beter. Na jarenlang testen en innoveren is de combinatie nu zelfs ideaal te noemen. U kunt vloerverwarming zelfs als hoofdverwarming inzetten, in combinatie met een houten vloer. Daarmee is uw speelveld een stuk ruimer geworden: u bepaalt zelf of u al dan niet voor vloerverwarming kiest, ook als u een houten vloer wilt. Natuurlijk krijgen we regelmatig vragen over deze bijzondere combinatie. De meest gestelde vragen hebben wij hier verzameld.

 

Vraag 1: Is het wel verantwoord om een houten vloer op vloerverwarming te plaatsen?

Het antwoord is volmondig ja. Veel mensen denken ten onrechte dat vloerverwarming te warm is voor het hout. Al onze parketsoorten die geschikt zijn voor vloerverwarming, hebben een zware test doorstaan. Ze zijn getest met water dat bij het binnengaan van het systeem een temperatuur had van 40°C. Dat is veel heter dan voor dagelijks gebruik nodig is. De meeste nieuwe vloerverwarmingssystemen zijn zelfs begrensd op 37°C. En toch kwamen deze vloeren probleemloos door de test. U hoeft dus alleen nog te letten op de omstandigheden die voor elke houten vloer van belang zijn. Zo is het belangrijk dat de relatieve luchtvochtigheid in de woning bij voorkeur tussen de 50% en 60% ligt.

Vraag 2: Zijn alle houtsoorten geschikt voor vloerverwarming?

Nee, niet alle houtsoorten zijn geschikt voor vloerverwarming. Sommige houtsoorten zijn niet geschikt, of nog niet getest. Maar de meest populaire houtsoorten zoals eiken, noten, kambala en afzelia zijn uitstekend met vloerverwarming te combineren. In de showroom kunnen we u een hele reeks houtsoorten en systemen laten zien die u samen met vloerverwarming kunt laten plaatsen.

Vraag 3: Hout heeft een isolerende werking. Heb ik dan wel voldoende rendement van de vloerverwarming?

Het verschil in warmteweerstand tussen een houten vloer en de gemiddelde tegelvloer is verwaarloosbaar. Een houten vloer op vloerverwarming biedt genoeg rendement en is zeer comfortabel.

Vraag 4: Zijn alle vloersystemen geschikt voor vloerverwarming?

Nee, niet allemaal. Massief houten vloerdelen zijn hiervoor bijvoorbeeld niet geschikt. Bourgogne, Tapis en Systeemplanken zijn wel uitstekend te combineren met vloerverwarming. Ideaal in dit opzicht is de systeemvloer. Deze planken zijn opgebouwd uit verschillende kruislings verlijmde lagen. Hierdoor wordt werking van het hout in de breedte teruggebracht tot het minimum, waardoor de vloer heel stabiel is. In onze showrooms adviseren wij u graag over de mogelijkheden.

Vraag 5: Zijn er regels waar ik me aan moet houden m.b.t. het gebruik van houten vloeren op vloerverwarming?

Ten eerste is het bij nieuw aangelegde systemen van belang dat u de opstook- en afkoelprocedure uitvoert. (Het opstartprotocol is bij ons opvraagbaar.) De ingangstemperatuur van het water mag niet meer dan 40°C zijn. Het is belangrijk dat de vloerverwarming op een constante temperatuur gehouden wordt. Dat levert u het beste rendement op. Bovendien is een constante temperatuur van het hout ook het meest comfortabel voor uw leefklimaat.

Vraag 6: Ik heb een appartement met vloerverwarming en ik ben verplicht om een ondervloer te plaatsen die het contactgeluid met 10db reduceert.Bestaat er een houten vloer die zwevend geplaatst kan worden op vloerverwarming?

Ons advies is om in geval van een houten vloer op vloerverwarming de vloer te verlijmen. Echter zijn er mogelijkheden om de vloer zwevend te plaatsten. In de showroom kunnen wij u alle mogelijkheden laten zien.

Vraag 7: Ik heb een vloerverwarmingssysteem van 10 jaar oud. Kan hier ook een houten vloer op verlijmd worden?

In principe is dit geen probleem. In sommige gevallen voeren wij een speciale voorbehandeling uit op de cementdekvloer. Wel raden wij u aan om contact op te nemen met uw installateur. Die kan bepalen of uw systeem geschikt is, of dat er een aanpassing nodig is.

Vraag 8: Zijn er speciale soorten lijm of voorbewerkingen nodig om parket op vloerverwarming te plaatsen?

De lijmen die wij gebruiken zijn speciaal getest voor houten vloeren op vloerverwarming. De werkvoorbereider bekijkt bij u ter plaatse welk materiaal het meest geschikt is en inspecteert de ondervloer om te bepalen of die geschikt is voor het verlijmen van parket. Is dit niet het geval, dan krijgt de ondervloer een speciale voorbehandeling om hem alsnog geschikt te maken.

Vraag 9: Hoeveel garantie krijg ik?

Op al onze vloeren geven wij een volledige garantie van tien jaar. Dit geldt dus ook voor houten vloeren op vloerverwarming.

Vraag 10: Wat is het rendement van de vloerverwarming met parket?

Vloerverwarming kan alleen bij een houten vloer met een dikte van maximaal 22 mm. De warmteweerstand van de vloer zelf mag niet meer dan 0,14 m²K/W bedragen. Anders draagt de vloer te weinig warmte over. In het algemeen geldt: hoe dunner de vloer, hoe meer warmte deze doorlaat. Exacte cijfers verschillen per houtsoort, maar hieronder geven wij u vast een paar voorbeelden.

WARMTEWEERSTAND: (indicatief)

Mozaïek, of patroonvloeren ± 0,040 m² K/WSysteemplank, 13-21 mm ± 0,100 m² K/WTapisvloer, 6 mm op 8 mm mozaïek eiken ± 0,116 m² K/WBourgognevloer, 9 mm op 8 mm mozaïek eiken ± 0,119 m² K/W

Onderstaande harde vloeren, zonder tussenvloer:

PVC ca. 0,019 m2 K/WLaminaat, 0,07 – 0,09 m2 K/W Linoleum, ca. 0,06 / Vinyl, 0,04 m2 K/W

Conclusie:

Houten Vloeren (parket) op vloerverwarming is een ideale combinatie van warmte, comfort en een schitterende vloer. Bij Martijn de Wit Vloeren zorgen wij voor de beste materialen en een nauwgezette werkvoorbereiding, zodat u uw houten vloer probleemloos op vloerverwarming kunt laten leggen.

PROCEDURES ROND VLOERVERWARMING

Vóór het aanbrengen van de vloer

• Bij natte systemen (buizen in cement/beton/anhydriet) moet de vloer minstens 6 tot 8 weken drogen of uitharden, voordat u de verwarming aanzet.• Bij droogbouw systemen kunt u binnen 24 uur het systeem starten. Ook kunnen wij meteen beginnen met het monteren van de parketvloer, die alleen tijdens de montage niet verwarmd mag worden.

Opstoken en afkoelen, vóór het aanbrengen van de parketvloer

• Dag 1: het water van de vloerverwarming verwarmen tot 20ºC.• Dag 2 – 5: de temperatuur van het water verhogen, steeds met 5ºC per dag, tot de maximale werktemperatuur van c.a. 40ºC.• Dag 6 – 9: de temperatuur van het water verlagen, steeds met 5ºC per dag, tot 20ºC.• Dag 10 – 17: de cyclus van opwarmen en afkoelen één keer herhalen.• Let op! Voordat u de opstookprocedure kunt starten, moet de zandcement dekvloer droog zijn. Als er een nieuwe zandcement dekvloer wordt aangebracht, houdt u voor elke centimeter dikte minimaal 1 tot 1,5 week droogtijd aan, met een minimum van 6 weken. Onze medewerkers zullen het vochtgehalte controleren voordat zij starten.

Aanbrengen van de vloer

• Tijdens het aanbrengen van de vloer (en eventuele voorstrijk middelen of egalisatielagen) moet de vloerverwarming uit staan of op maximaal 20 graden watertemperatuur.• Wij gebruiken een kwalitatief hoogstaande lijm, die speciaal geschikt is voor vloerverwarming.

Nadat uw vloer gelegd is

• Minimaal drie dagen wachten voordat u de vloerverwarming weer aanzet.• Dag 4: het water van de vloerverwarming verwarmen tot 20ºC.• Dag 5 – 8: de temperatuur van het water verhogen, steeds met 5ºC per dag, tot de gewenste temperatuur in de ruimte.• De temperatuur van het vloeroppervlak mag maximaal 28ºC zijn.• Tijdens het stookseizoen de temperatuur van de vloer en het water constant houden (een HR ketel doet dit automatisch!) en ook ’s nachts niet lager zetten.• Schommelingen in temperatuur zo klein mogelijk houden en, als ze noodzakelijk zijn, zo langzaam mogelijk laten ontstaan. 

ALGEMEEN ONDERHOUDSADVIES

Goed onderhoud houdt uw vloer niet alleen mooi, u verlengt er ook de levensduur mee. Voor elk type vloer hebben wij het juiste onderhoudsmiddel in huis.

Wilt u uw vloer zelf onderhouden? Kies dan eerst de juiste categorie:

1. lakvloeren hout2. olievloeren hout3. hardwas geoliede houten vloeren4. laminaat, pvc of linoleum vloeren

1. Lakvloeren

Om uw gelakte vloer op korte en lange termijn in topconditie te houden adviseert Martijn de Wit Vloeren u de volgende verzorging.

Stap 1: Regelmatig stofzuigen of wissen Het regelmatig verwijderen van zand en los vuil is altijd de eerste stap. Stofzuigen of wissen is niet alleen hygiënisch, het beschermt uw vloer ook. Zand en vuil werken namelijk als schuurpapier.
Stap 2: Regelmatig schoonmaken met een reiniger voor gelakte houten vloeren. Om iets meer te doen dan alleen vuil en stof verwijderen, heeft een reiniger voor gelakte vloeren ontwikkeld. Hiermee lost u vuil en vet op en verwijdert u eenvoudig de meeste vlekken. Naast de regelmatige reiniging heeft uw gelakte vloer zo’n 2 tot 3 keer per jaar baat bij extra verzorging. Hiervoor kunt u kiezen uit een polish of finish voor gelakte houten vloeren. Beide producten geven de laklaag nieuwe bescherming.
Ook wordt uw vloer er slijtvast van en heeft het middel een antislipwerking. Leest u altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

2. Geoliede vloeren

Om uw geoliede vloer op korte en lange termijn in topconditie te houden adviseert Martijn de Wit Vloeren u de volgende verzorging.

Stap 1: Regelmatig stofzuigen of wissen Het regelmatig verwijderen van zand en los vuil is altijd de eerste stap. Stofzuigen of wissen is niet alleen hygiënisch, het beschermt uw vloer ook. Zand en vuil werken namelijk als schuurpapier.
Stap 2: Regelmatig schoonmaken met een reiniger voor geoliede houten vloeren Ook voor geoliede vloeren hebben we een reiniger die meer doet dan alleen stof verwijderen. U lost vuil en vet ermee op en verwijdert eenvoudig de meeste vlekken. Ook brengt u hiermee meteen een beschermende laag aan. Gebruik 1 à 2 keer per jaar ook de intensiefreiniger voor geoliede houten vloeren. Met deze intensiefreiniger maakt u de vloer extra grondig schoon. Nadat u de vloer heeft behandeld met intensiefreiniger voor geoliede houten vloeren, brengt u met onderhoudsolie voor geoliede houten vloeren een nieuwe beschermlaag aan. Deze olie is verkrijgbaar in naturel en wit, afhankelijk van de kleur van uw vloer. Na de behandeling is uw vloer weer langdurig beschermd. Wanneer u krasjes of watervlekken ziet, kunt u deze verwijderen door onderhoudsolie op een doek te druppelen en de vlekken daarmee in te wrijven. Leest u altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

3. Hardwas geoliede vloeren

Om uw hardwas geoliede vloer op korte en lange termijn in topconditie te houden adviseert Martijn de Wit Vloeren u de volgende verzorging. Wanneer uw nieuwe hardwas geoliede vloer is gelegd, is deze direct gebruiksklaar.

Stap 1: Regelmatig stofzuigen of wissen. Het regelmatig verwijderen van zand en los vuil is altijd de eerste stap. Stofzuigen of wissen is niet alleen hygiënisch, het beschermt uw vloer ook. Zand en vuil werken namelijk als schuurpapier.
Stap 2: Regelmatig schoonmaken met een reiniger voor hardwas geoliede houten vloeren. Ook voor hardwas geoliede vloeren heeft u een reiniger die meer doet dan alleen stof verwijderen. U lost er vuil en vet mee op en verwijdert eenvoudig de meeste vlekken. Ook brengt u hiermee meteen een beschermende laag aan.

Gebruik 1 à 2 keer per jaar of vaker indien nodig ook de intensiefreiniger voor hardwas geoliede houten vloeren. Hiermee maakt u de vloer extra grondig schoon. Nadat u de vloer heeft behandeld met intensiefreiniger voor hardwas geoliede houten vloeren, brengt u met onderhoudsolie voor hardwas geoliede houten vloeren een nieuwe beschermlaag aan. Deze olie is verkrijgbaar in naturel en wit, afhankelijk van de kleur van uw vloer. Na de behandeling is uw vloer weer langdurig beschermd. Wanneer u krasjes of watervlekken ziet, kunt u deze verwijderen door onderhoudsolie op een doek te druppelen en de vlekken daarmee in te wrijven.

Leest u altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

4. Laminaat, PVC en linoleum vloeren

Met deze vloeren kiest u automatisch voor onderhoudsgemak. Om deze vloer schoon te houden adviseert Martijn de Wit Vloeren u de volgende verzorging.

Stap 1: regelmatig stofzuigen of wissen. Het regelmatig verwijderen van zand en los vuil is altijd de eerste stap. Stofzuigen of wissen is niet alleen hygiënisch, het beschermt uw vloer ook. Zand en vuil werken namelijk als schuurpapier.
Stap 2: Regelmatig schoonmaken met een geschikte reiniger voor dit type vloeren

Kan je wel wat inspiratie gebruiken?

Download nu ons Informatieblad "Houtenvloeren op Vloerverwarming", met alle informatie om een goede keuze te maken overzichtelijk bij elkaar.