Skip to main content

PVC stroken

PVC stroken zijn rechte planken van PVC. Verreweg de meeste PVC vloeren bestaan uit stroken PVC. Vaak zijn de stroken een nabootsing van houten planken: het verschil met een houten vloer en een PVC stroken vloer is op het eerste gezicht maar moeilijk te zien. Behalve een houten look zijn er nog veel meer dessins en kleuren in het PVC stroken assortiment.

De randafwerking van PVC vloeren is vergelijkbaar met die van een houten vloer – zodat ook het totaalbeeld zo goed mogelijk wordt nagebootst. Zo hebben alle stroken rondom een zogenaamde vellingkant: een schuine afronding die ook doet denken aan houten planken. En dan zijn de PVC stroken ook nog voorzien van een reliëf waardoor een houten dessin met knoesten heel echt aanvoelt.

Voor- en nadelen van PVC stroken

Net als bij PVC tegels bieden ook PVC stroken de specifieke voordelen van PVC:

 • duurzaam
 • comfortabel
 • slijtvast
 • onderhoudsarm
 • geluiddempend
 • ruime keuze in kleuren en dessins
 • ideaal in combinatie met vloerverwarming

Anders gezegd: de keuze voor een PVC vloer is een keuze voor jaren. Welke uitstraling het beste past bij je interieur, type huis of persoonlijke wensen heeft dus geen enkele consequentie voor de kwaliteit van het PVC: die is altijd goed.

licht eiken pvc planken sfeer

Uitstraling van stroken PVC

Een PVC stroken vloer is vooral een keuze voor een bepaalde uitstraling – of je nou stroken, tegels of visgraat kiest, de kwaliteit van de PVC vloer is altijd even goed. Wie de voorkeur geeft aan houtlook komt eigenlijk automatisch uit bij stroken. Visgraat of Hongaarse punt is een bepaalde manier van leggen die prima kan met PVC stroken.

PVC visgraat neemt toe in populariteit. Het principe van het leggen van stroken PVC is hetzelfde als bij gewone stroken PVC, wel zijn de stroken speciaal geproduceerd in de kleinere maatvoering die zo typerend is voor het visgraatpatroon. Datzelfde geldt voor de Hongaarse punt: ook deze PVC vloer is een variant binnen de PVC stroken vloeren met een speciale maatvoering die kenmerkend is voor dit type patroon.

Maar ook bij een ‘gewone’ PVC stroken vloer kun je anders dan rechttoe, rechtaan leggen. Een PVC stroken vloer in wildverband is een klassieke keuze die prachtig oogt. Wie het iets georganiseerder wil, kan kiezen voor halfsteensverband. Bij die methode gebruik je afwisselend halve en hele stroken. Dat geeft een mooi en regelmatig effect.

Offerte aanvragen

  Onderhoud van een PVC stroken vloer

  Wat voor elke PVC vloer geldt, geldt ook voor een PVC stroken vloer: het onderhoud ervan is een fluitje van een cent. Regelmatig stofzuigen en dweilen volstaat. Met een aantal speciale aandachtspunten zorg je er bovendien voor dat je vloer zo lang mogelijk mooi blijft.

  Door onder tafel- en stoelpoten en eventueel ook andere meubels vilten dopjes te monteren, voorkom je schade door veelvuldig schuiven. Rubberen dopjes onder bureaustoelen raden we af, net als een rubberen (onderzijde van een) deurmat. Verder is het raadzaam om zand direct te verwijderen: dat kan tot krassen leiden. PVC gedijt niet opperbest in hoge temperaturen of in direct zonlicht (te hoge UV-straling) – met een goede zonwering los je dat al op. Last but not least: naaldhakken zijn de grootste ergernis van elke PVC vloer. Ondanks alles: PVC is ijzersterk en kan tegen een stootje!

  grijs eiken pvc planken sfeer

  PVC stroken: extra knowhow

  PVC stroken zijn normaal zo’n twee tot drie millimeter dik. De dikte van de toplaag varieert van 0,1 tot 1 millimeter – dit hangt af van de kwaliteit van de PVC. In het algemeen kun je wel stellen dat hoe dikker de toplaag is, hoe beter de PVC is (en hoe langer de vloer meegaat).

  Je hebt PVC stroken in verschillende lengtes en breedtes – afhankelijk van de ruimte waar de PVC stroken vloer gelegd gaat worden, kunnen wij je daar ook over adviseren. Sowieso is een PVC stroken vloer geschikt voor elke denkbare ruimte: woonkamer, slaapkamer, badkamer, keuken, wc, winkel, kantoor, showroom …

  licht eiken pvc planken sfeer
  Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

   Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

   Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure

   PVC stroken leggen

   Je kunt een PVC stroken vloer laten leggen of zelf leggen. Laat je het doen door een vakkundige vloerenlegger dan ben je verzekerd van een mooie, egale vloer. De handigere doe-het-zelver kan ook zelf een PVC vloer leggen. Bedenk dan wel dat click PVC makkelijker te leggen is dan lijm PVC. Meer informatie daarover vind je op onze pagina over PVC lijmen.

   Hou bij zelf leggen rekening met het volgende:

   • Laat alle pakken PVC stroken 48 uur acclimatiseren in de bestemde ruimte.
   • Zorg voor een kamertemperatuur van circa 18 graden en een maximale luchtvochtigheid van 70 procent voor en tijdens het leggen van de PVC stroken vloer.
   • Mix de PVC stroken uit meerdere pakken tijdens het leggen.
   • Leg de stroken PVC overal op 3 tot 5 millimeter van de muur en rondom radiatorbuizen.


   Martijn de Wit Vloeren Schagen
   Witte Paal 323
   1742 LD Schagen

   tel: 0224-291090
   info@martijndewitvloeren.nl

   Openingstijden Schagen:

   Maandag t/m vrijdag
   08.00 - 17.30 uur
   Zaterdag
   09.00 - 17.00 uur

   Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

   Skoon 80
   1511 HV Oostzaan

   tel: 020-7220900
   info@martijndewitvloeren.nl

   Openingstijden Amsterdam:

   Dinsdag t/m vrijdag
   09.00 - 17.30 uur
   Zaterdag
   09.00 - 17.00 uur

    
   Heeft u een vraag?