Skip to main content

Sorteringen houten vloer

U kiest niet alleen voor een specifieke houtsoort, u kiest ook voor een bepaalde sortering. Sortering gaat over noesten in de plank, kleurschakeringen en spint. Belangrijk om te weten: sortering is een kwestie van smaak. Het aantal noesten of de kleurschakering zegt niets over de kwaliteit – die is altijd goed! Welke sorteringen er zijn, verschilt per houtsoort.

Wij bieden vier sorteringen eikenhout – daarover meer op deze pagina. Kiest u voor een andere houtsoort, dan vertellen onze adviseurs u graag meer over de sorteringen die we daarin hebben. Er valt altijd wat te kiezen!

Noesten

Noest – ook wel knoest of kwast – is een ronde of ovale harde plek in het hout. Dit zijn de plekken waar de takken van de boom zaten. Noesten kunnen wel zeven centimeter doorsnede zijn. De eikenhouten planken worden in de fabriek gesorteerd. De planken met de grote noesten komen bij elkaar, net als planken zonder of met kleine noesten.

Kleurschakering

Er wordt in de fabriek ook gesorteerd op kleurschakeringen. Hout is een natuurproduct, de planken kunnen onderling flink afwijken in kleur. U bepaalt wat u nog mooi vindt.

Spint

Spint is het lichte en zachte hout aan de buitenkant van de stam van de boom. Het heeft dezelfde structuur als de rest van het hout maar is wel een stuk lichter van kleur. Bij een lichte vloer valt spint dan ook niet zo op, maar bij een donkere vloer juist behoorlijk. Ook hier is de keuze aan u.

Rustiek Sortering

Rustiek A/B Sortering

Rustiek A Sortering

1e Sortering

De vier sorteringen

Rustiek – Het karakter wordt bepaald door een zeer levendige structuur. Grote knoesten en spinthout zijn toegestaan. Grote open gebreken zijn 80% gestopt, er kunnen grote kleurschakeringen tussen de planken zitten.

Rustiek A/B – Een gematigd karakter waar knoesten en spinthout in mogen voorkomen. . Grote gebreken zijn 80% gestopt, er komen per plank geen grote kleurverschillen voor.

Rustiek A – Zo nu en dan kleine knoesten toegestaan. Er zitten geen grote gebreken in de vloer, er komen per plank geen grote kleurverschillen voor. Spint komt niet voor.

1e Sortering – Knoesten komen weinig voor. Er zitten geen grote gebreken in de vloer, er komen per plank geen grote kleurverschillen voor. Spint komt niet voor.

Let op! De grootte van de noesten is altijd een indicatie; ze kunnen tot vijfentwintig procent afwijken van de maximaal aangegeven grootte in de sortering.

Sortering is een kwestie van smaak

Zoals gezegd: een plank met meer noesten is niet van mindere kwaliteit, de sortering is een kwestie van smaak. U wilt een bepaalde look van uw vloer. Een strakke witte vloer oogt nog strakker met een 1e sortering of Rustiek A sortering, een rustieke vloer is juist gebaat bij een levendige sortering zoals Rustiek sortering of Rustiek A/B sortering.

Wilt u voorbeelden zien van de verschillende sorteringen? Of bent u benieuwd naar de keuze in sorteringen bij grenen of een andere houtsoort? In onze showrooms hebben we volop planken liggen die u een goed beeld geven. Elke vloer is naar eigen inzicht en wens samen te stellen. Onze adviseurs vertellen u precies welke keuzes u hebt bij elke vloer.Martijn de Wit Vloeren Schagen
Witte Paal 323
1742 LD Schagen

tel: 0224-291090
info@martijndewitvloeren.nl

Openingstijden Schagen:

Maandag t/m vrijdag
08.00 - 17.30 uur
Zaterdag
09.00 - 17.00 uur

Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

Skoon 80
1511 HV Oostzaan

tel: 020-7220900
info@martijndewitvloeren.nl

Openingstijden Amsterdam:

Dinsdag t/m vrijdag
09.00 - 17.30 uur
Zaterdag
09.00 - 17.00 uur

 
Heeft u een vraag?
Neem contact met ons op:
Mail

WhatsApp

Schagen

Amsterdam