Sorteringen

Sorteringen

Een belangrijke stap in het kiezen van uw nieuwe houten vloer is het kiezen van de juiste sortering. De meeste houten vloeren hebben hierin verschillende keuzes, onze toelichting zal vooral gaan over de sortering van eiken houten vloeren.

 

Wat is een noest?

In hout bedoelen wij met het woord noest, ook wel knoest of kwast genoemd, een ronde of ovale harde plek in het hout. Dit zijn de plekken waar de takken van de boom gegroeid hebben.

 

Abbey Sortering

 

Castle Sortering

Noest groote

Eiken hout komt in grote stapels de fabrieken binnen. Hierin zitten gave planken waar geen enkele noest in zit, maar ook planken met noesten van wel 7 cm doorsnede.

In de fabriek worden deze planken gesorteerd, grote noesten bij grote noesten, gave planken bij gave planken. Dit noemen wij de sortering.

U als klant bepaald zelf wat u de mooiste sortering vindt. Bijna elke vloer die wij aanbieden kunnen wij leveren in verschillende sorteringen, voor het gemak hebben wij deze onderverdeeld in 4 verschillende categorieën.

 

Kleurschakeringen en spint

De grote van de noesten is een van de belangrijkste onderdelen van de sortering, maar ook de volgende element zijn hierin belangrijk:

Kleurschakeringen: Hout is een natuur product, en de planken kunnen onderling flink afwijken in kleur, hoeveel? Dat is aan u.

Spint: In hout bedoelen we met spint het lichte en zachte hout aan de buitenkant van de stam van de boom. Het heeft dezelfde structuur als de rest van het hout maar is aanmerkelijk lichter. Bij een lichte vloer valt het spint minder op, bij een donkere vloer des te meer.

Villa Sortering

 

Manor Sortering

   

Sortering

Abbey – Grote open gebreken zijn 80% gestopt, er kunnen grote kleurschakeringen tussen de planken zitten, spint kan voorkomen. De noesten mogen van onbeperkte grote zijn.

Castle – Grote gebreken zijn 80% gestopt, er komen per plank geen grote kleurverschillen voor. Spint kan voorkomen. De noesten mogen tot 6 cm in doorsnede zijn.

Villa – Er zitten geen grote gebreken in de vloer, er komen per plank geen grote kleurverschillen voor. Spint komt niet voor. De noesten mogen tot 3,5 cm in doorsnede zijn.

Manor – Er zitten geen grote gebreken in de vloer, er komen per plank geen grote kleurverschillen voor. Spint komt niet voor. De noesten mogen tot 1 cm in doorsnede zijn.

 

Tot slot:

De grote van de noesten zijn altijd een indicatie en kunnen tot 25% afwijken.

Een plank met meer noesten is niet van mindere kwaliteit, de keuze in sortering is een kwestie van smaak. Ook de uitstraling van de door u uitgekozen vloer is belangrijk. Een strakke witte vloer kan nog strakker ogen door nette sortering te kiezen, een rustieke vloer is gebaat bij een levendige sortering.

Bent u opzoek naar een houten vloer die niet aan deze omschrijvingen voldoet, vraag het onze adviseurs! Elke vloer is naar eigen inzicht en wens samen te stellen.

Let op! De sorteringen zijn niet van toepassing op al onze vloeren, onze adviseurs kunnen u exact vertellen welke keuzes u heeft bij per vloer.