Sorteringen

Sorteringen houten vloer

U kiest niet alleen voor een specifieke houtsoort, u kiest ook voor een bepaalde sortering. Sortering gaat over noesten in de plank, kleurschakeringen en spint. Belangrijk om te weten: sortering is een kwestie van smaak. Het aantal noesten of de kleurschakering zegt niets over de kwaliteit - die is altijd goed! Welke sorteringen er zijn, verschilt per houtsoort.

Wij bieden vier sorteringen eikenhout - daarover meer op deze pagina. Kiest u voor een andere houtsoort, dan vertellen onze adviseurs u graag meer over de sorteringen die we daarin hebben. Er valt altijd wat te kiezen!

 

Noesten

Noest - ook wel knoest of kwast - is een ronde of ovale harde plek in het hout. Dit zijn de plekken waar de takken van de boom zaten. Noesten kunnen wel zeven centimeter doorsnede zijn. De eikenhouten planken worden in de fabriek gesorteerd. De planken met de grote noesten komen bij elkaar, net als planken zonder of met kleine noesten.

 

Abbey Sortering

 

Castle Sortering

Kleurschakering

Er wordt in de fabriek ook gesorteerd op kleurschakeringen. Hout is een natuurproduct, de planken kunnen onderling flink afwijken in kleur. U bepaalt wat u nog mooi vindt.

 

Spint

Spint is het lichte en zachte hout aan de buitenkant van de stam van de boom. Het heeft dezelfde structuur als de rest van het hout maar is wel een stuk lichter van kleur. Bij een lichte vloer valt spint dan ook niet zo op, maar bij een donkere vloer juist behoorlijk. Ook hier is de keuze aan u.

Villa Sortering

 

Manor Sortering

   

De vier sorteringen

Abbey – De noesten zijn van alle groottes. Grote open gebreken zijn 80% gestopt, er kunnen grote kleurschakeringen tussen de planken zitten, spint kan voorkomen.

Castle – Noesten zijn tot 6 cm doorsnede. Grote gebreken zijn 80% gestopt, er komen per plank geen grote kleurverschillen voor. Spint kan voorkomen.

Villa – Noesten zijn tot 3,5 cm doorsnede. Er zitten geen grote gebreken in de vloer, er komen per plank geen grote kleurverschillen voor. Spint komt niet voor.

Manor – Noesten zijn tot 1 cm doorsnede. Er zitten geen grote gebreken in de vloer, er komen per plank geen grote kleurverschillen voor. Spint komt niet voor.

Let op! De grootte van de noesten is altijd een indicatie; ze kunnen tot vijfentwintig procent afwijken van de maximaal aangegeven grootte in de sortering.

 Sortering is een kwestie van smaak

Zoals gezegd: een plank met meer noesten is niet van mindere kwaliteit, de sortering is een kwestie van smaak. U wilt een bepaalde look van uw vloer. Een strakke witte vloer oogt nog strakker met een Manor of Villa sortering, een rustieke vloer is juist gebaat bij een levendige sortering zoals Abbey of Castle.

Wilt u voorbeelden zien van de verschillende sorteringen? Of bent u benieuwd naar de keuze in sorteringen bij grenen of een andere houtsoort? In onze showrooms hebben we volop planken liggen die u een goed beeld geven. Elke vloer is naar eigen inzicht en wens samen te stellen. Onze adviseurs vertellen u precies welke keuzes u hebt bij elke vloer.