Duurzame vloer

Duurzame vloer

Wij werken met natuurproducten. Dan kan het haast niet anders dan dat wij oog hebben voor het milieu. En dat klopt! Wij werken vrijwel uitsluitend met FSC-hout en volgen alle Europese regelgeving op milieugebied. Bovendien zijn al onze producten Cradle to Cradle™, EUTR of CE gecertificeerd. Lees hieronder meer over deze keurmerken.

Ecologische keuze

Natuurlijk produceren we onze vloeren op een milieubewuste en zo efficiënt mogelijke manier. Zo wordt in de fabrieken energie teruggewonnen uit de restanten van de productie. Met die energie verwarmen ze de droogkamers en de kantoren. De fabrieken zijn op dit vlak volledig zelfvoorzienend.

 

Sowieso zijn de productie en verwerking van hout heel energie-efficiënt. Hout stoot minder CO2 uit dan andere bouwmaterialen en slaat gedurende de gehele levensduur koolstof op. Koolstof is op vele manieren herbruikbaar, net als oud hout. Ecologisch gezien is hout dus de beste keuze als bouwmateriaal.

Klaar voor toekomst

Onze producten voldoen aan de strengste milieueisen. Daarmee spelen wij in op de toekomst: die eisen zijn straks essentieel. Kiest u voor onze producten, dan ondersteunt u deze duurzame ontwikkeling.

Houten vloer brede planken

 

Houten vloer brede planken

Keurmerken

Cradle to Cradle™

Cradle to Cradle™ is de ultieme vorm van duurzaam ondernemen: hergebruik staat in dit proces centraal. Volgens het Cradle to Cradle™ principe staat afval gelijk aan voedsel. Dit betekent dat elke gebruikte grondstof volledig kan worden hergebruikt, zonder dat het zijn waarde verliest.

Cradle to Cradle™ beoordeelt op de volgende vijf punten:

  • Samenstelling van de producten
  • Mogelijkheid tot hergebruik
  • Gebruik van hernieuwbare energie
  • Duurzaam waterbeheer
  • Sociale rechtvaardigheid

Onze producent voldoet aan deze vijf punten. Hij is een van de weinige houtproducenten met het Cradle to Cradle™ Bronze certificaat. Daar zijn wij natuurlijk trots op!

Cradle to Cradle™ gaat over de circulaire economie. Circulaire economie is een economisch systeem waarin producten en materialen worden hergebruikt en grondstoffen hun waarde behouden. Dit verschilt wezenlijk van het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die niet worden hergebruikt. Bij Cradle to Cradle™ gecertificeerde producten staat de kwaliteit voorop. Die kwaliteit wordt bij Martijn de Wit Vloeren gewaarborgd door jaarlijkse controles door externe bureaus.

 

FSC

Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale organisatie die zich inzet voor bosbehoud en verantwoord bosbeheer wereldwijd. Dat houdt in dat er rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten van het bos. Denk aan bescherming van het leefgebied van planten en dieren, respect voor de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders en behoud van het bos. Een bos dat goed wordt beheerd loopt minder risico om te worden gekapt voor niet-verantwoorde doelen. FSC heeft dit op een transparante manier geregeld en wordt gesteund door alle grote milieu- en ontwikkelingsorganisaties.

Hout en papier uit een FSC-gecertificeerd bos krijgen het FSC-label. FSC geldt voor alle schakels in de handelsketen - ze worden stuk voor stuk gecontroleerd. Onafhankelijke instanties voeren deze certificering uit.

Hoe groter de vraag naar FSC-producten, hoe meer hectare bos er volgens de FSC-richtlijnen wordt beheerd. Dat vergroot de economische waarde van het bos en dat is positief voor het behoud ervan. Bovendien blijft een gezonde leefomgeving voor mens en dier bestaan.  

Houten vloer brede planken

 

Houten vloer brede planken

EUTR

De European Timber Regulation (EUTR) gaat het gebruik van illegaal gekapt hout tegen. Deze wet verplicht iedereen die hout op de Europese markt brengt om te laten zien waar het hout precies vandaan komt. De verkoper moet aantonen dat het is gekapt volgens de regels van het land van herkomst.

 

CE

CE staat voor Conformité Européenne. Producten met de CE-markering voldoen aan de daarvoor gestelde regels binnen de EER (Europese Economische Ruimte).

Houten vloer brede planken

 

Houten vloer brede planken