Skip to main content

PVC vloer leggen

Een PVC vloer leggen is niet per se ingewikkeld. Kiezen voor een professionele vloerenlegger betekent dat het snel en goed gebeurt, maar zelf een PVC vloer leggen kan in principe ook. Er bestaat niet zoiets als speciaal gereedschap PVC vloer leggen: feitelijk heeft u genoeg aan een stanleymesje. Daarbij: PVC leggen hoeft geen dagen in beslag te nemen. Ongeveer een dag na het PVC vloer leggen is de vloer al beloopbaar. Wel zijn er uiteraard een aantal zaken waar u aan moet denken als u een PVC vloer wilt (laten) leggen.

 • Zorg voor een compleet vlakke ondervloer vóór leggen PVC vloer.
 • PVC leggen combineren met vloerverwarming is een slimme keuze.
 • U kunt kiezen uit verschillende methodes bij leggen PVC vloeren.
 • PVC vloer leggen in specifieke ruimtes zoals een badkamer kan ook.

Compleet vlakke ondervloer vóór leggen PVC vloer

Leggen van een PVC vloer vereist een compleet vlakke en egale ondergrond. Egaliseren van de ondervloer is bij het PVC vloeren leggen letterlijk de basis. Om een vlakke, stofvrije en droge ondervloer te krijgen moet u ofwel de ondervloer egaliseren, ofwel een speciale ondervloer plaatsen met platen die geschikt zijn voor een PVC vloer leggen of die makkelijk vlak te maken zijn.

Veel werkvloeren zijn prima geschikt als ondervloer voor een PVC vloer. Egaliseren is wel een eerste vereiste. Voor het egaliseren van de verschillende ondergronden – denk aan plavuizen, zandcement, fermacell of anhydriet werkvloeren – zijn speciale primers en egalines ontwikkeld. Ook vraagt elke ondergrond – denk aan hout, tegels, beton of vloerbedekking – om een eigen aanpak.

donkere eiken visgraat pvc sfeer

PVC leggen op HOUTEN VLOER: Stabiel en bewegingsvrij zijn de basisvereisten bij een houten ondervloer. Om dat te bereiken kan het verstandig zijn om voor het leggen van de PVC vloer de houten ondervloer te bedekken met bijvoorbeeld spaanplaat.

PVC vloer leggen op TEGELS: Zorg ervoor dat er geen hoogteverschil meer zit tussen de voegen en de tegels. Het is ook van belang om de egalisatielaag goed te laten drogen, te polijsten en helemaal stofvrij te maken voor het leggen van de PVC vloer.

PVC leggen op BETON: Egaliseren is hier het codewoord. Let er bovendien op dat het vochtgehalte van de betonnen ondervloer niet meer dan tweeënhalf procent is.

Leggen PVC vloer op ZACHTE ONDERVLOER: PVC vloeren leggen op vinyl, tapijt, linoleum of kurk: elke soort zachte vloerbedekking (inclusief de oude lijmlagen!) moet eerst helemaal verwijderd worden voor u de echte ondervloer kunt egaliseren. Dan pas kunt u starten met het leggen van de nieuwe PVC vloer.

Neem dit voorwerk – het voorstrijken en nauwgezet egaliseren van de ondervloer – zeer serieus en voer dat secuur uit: elke oneffenheid of rimpel in de ondervloer ziet u uiteindelijk terug in de PVC vloer. 

Offerte aanvragen

  PVC vloer leggen combineren met vloerverwarming

  Omdat – met name verlijmde – PVC vloeren uitermate goed combineren met vloerverwarming is het zeker verstandig om de aanleg van vloerverwarming vóór het PVC leggen te overwegen. Vloerverwarming is de meest efficiënte en dus zuinigste verwarmingsmethode – die installatie betaalt zich dus vast en zeker terug.

  TIP! Schakel de vloerverwarming 24 uur voor en 24 uur na het PVC vloer leggen wel uit om onnodige werking tijdens het legproces te voorkomen.

  betonlook pvc tegel sfeer

  Verschillende methodes bij leggen PVC vloeren

  Leggen van een PVC vloer is ook al een heel secuur werk, zeker als het om een patroon als visgraat of Hongaarse ruit gaat – vaak wordt het leggen van zulke PVC vloeren dan ook gedaan door een professional.

  Grofweg onderscheiden we drie legmethodes bij PVC vloeren leggen: wildverband, halfsteensverband en visgraat of Hongaarse punt.

  PVC leggen in wildverband

  Bij deze manier van PVC leggen wordt het reststuk van de laatste baan weer aan het begin gebruikt. En er wordt extra op gelet dat het PVC dan in een mooi niet repeterend wild verband gelegd wordt, deze wijze van pvc leggen wordt bij ons het meest toegepast.

  PVC leggen in halfsteensverband

  Wanneer u een vloer in halfsteensverband legt dan komt de kopse naad bij elke baan gelijk met de een na laatste baan, de kopse naden lopen dan in een rechte lijn over dwars door. Deze legmethode passen we slecht zelden toe.

  PVC leggen in visgraat patroon

  Dit is een populaire manier van leggen, u ziet het ook vaak bij houten vloer en deze legwijze heeft zich doorgezet bij de PVC vloeren. De vloeren worden helemaal vast gelijmd aan een geëgaliseerde ondervloer en dan plankje voor plankje in een visgraat patroon geplakt. Een arbeidsintensieve klus maar met een prachtig resultaat.

  PVC leggen in Hongaarse punt patroon

  Deze methode lijkt een beetje op de visgraat vloer, maar dan zijn de verbindingen niet haaks maar in een hoek van 45 of 60 graden tegen elkaar aan gelegd. U krijgt dan duidelijk geknikte banen te zien. Erg van deze tijd maar nog meer van vroeger, u ziet het ook veel in musea in binnen en buitenland. Een erg klassieke en chique wijze van vloer leggen ook bij een pvc vloer en mooi.

  TIP! Bedenk dat het snijverlies bij de visgraat of Hongaarse punt methode van PVC vloer leggen het grootst is.

  licht eiken pvc planken sfeer

  PVC vloer leggen nieuwbouw of badkamer

  PVC vloeren leggen is niet alleen geschikt voor nieuwbouw woningen. Zoals hierboven ook al uitgelegd, kan het prima op een bestaande ondervloer, zolang die maar goed wordt voorbereid en vlak gemaakt voor u er PVC leggen kunt.

  PVC vloer leggen in bestaande of zelfs oudere woningen kan uitstekend gedaan worden. Dankzij de geluiddempende eigenschappen, de goede warmtegeleiding en de verschillende patronen van PVC vloeren passen ze perfect in elk interieur, modern of klassiek, en in elke woning, oud of nieuw.

  Wilt u een PVC vloer leggen in de badkamer dan kan dat heel goed. Dat gaat op dezelfde manier als in elke andere ruimte: PVC is watervast en waterdicht. Breng na het leggen de PU beschermlaag aan. Zo worden ook de naden helemaal waterdicht.

  Kunt u wel wat inspiratie gebruiken?

   Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

   Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure   Martijn de Wit Vloeren Schagen
   Witte Paal 323
   1742 LD Schagen

   tel: 0224-291090
   info@martijndewitvloeren.nl

   Openingstijden Schagen:

   Maandag t/m vrijdag
   08.00 - 17.30 uur
   Zaterdag
   09.00 - 17.00 uur

   Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

   Skoon 80
   1511 HV Oostzaan

   tel: 020-7220900
   info@martijndewitvloeren.nl

   Openingstijden Amsterdam:

   Dinsdag t/m vrijdag
   09.00 - 17.30 uur
   Zaterdag
   09.00 - 17.00 uur

    
   Heeft u een vraag?
   Neem contact met ons op:
   Mail

   WhatsApp

   Schagen

   Amsterdam