Skip to main content

Vloerverwarming op uw houten vloer?

Gepost op 05 augustus 2019

Tot voor kort dacht men dat hout, doordat het blijft werken, niet te combineren was met vloerverwarming. Nu weten we gelukkig wel beter, vloerverwarming op houten vloer is zelf als hoofdverwarming mogelijk. Daarmee is uw keuzevrijheid een stuk ruimer geworden: u bepaalt zelf of u voor vloerverwarming kiest, ook als u een houten vloer wenst.

Wij krijgen regelmatig vragen over deze bijzondere combinatie, de top 10:

1. Zijn alle houtsoorten geschikt voor vloerverwarming?

Nee, niet alle houtsoorten zijn geschikt voor vloerverwarming. Sommige houtsoorten zijn niet geschikt, of nog niet getest. Maar de meest populaire houtsoorten zoals eiken, noten, kambala en afzelia zijn uitstekend met vloerverwarming te combineren.

2. Is het wel verantwoord om hout op vloerverwarming te plaatsen?

Ja. Veel mensen denken ten onrechte dat vloerverwarming te warm is voor hout. Al onze parketsoorten die geschikt zijn voor vloerwarming, hebben een zware test doorstaan. Ze zijn getest met water dat bij het binnengaan van het systeem een temperatuur had van 40C. Dat is veel heter dan voor dagelijks gebruik nodig is. De meeste nieuwe vloerverwarmingssystemen zijn zelfs begrensd op 37C. En toch kwamen deze vloeren probleemloos door de test. U hoeft dus alleen nog te letten op de omstandigheden die voor elke houten vloer van belang zijn. Zo is het belangrijk dat de relatieve luchtvochtigheid in de woning bij voorkeur tussen de 50% en 60% ligt.

3. Hout heeft een isolerende werking. Heb ik dan voldoende rendement van de vloerverwarming?

Het klopt dat hout trager warm wordt dan bijvoorbeeld een plavuis. Maar hout koelt ook langzamer af en blijft daardoor langer warmte afgeven. Dit betekent dat u vloerverwarming op een houten vloer anders zult gebruiken dan op plavuizen. Het resultaat is dat een vloerverwarming op houten vloer voor een constante comfortabele temperatuur zorgt.

4. Zijn alle vloersystemen geschikt voor vloerwarming?

Nee niet allemaal. Massief hout is hiervoor bijvoorbeeld niet geschikt. Maar het overgrote deel van onze collectie is wel uitstekend te combineren met vloerverwarming. Een topper in dit opzicht is de systeemvloer. Deze planken zijn opgebouwd uit verschillende kruislings verlijmde lagen. Hierdoor wordt werking van het hout in de breedte teruggebracht tot een minimum, waardoor de vloer heel stabiel is. Natuurlijk zijn er ook andere combinaties mogelijk.

5. Zijn er regels waar ik mij aan moet hout m.b.t. het gebruik van parket op vloerverwarming?

Bij nieuw aangelegde systemen is het van belang dat u de opstook- en afkoelprocedure uitvoert. De ingangstemperatuur van het water mag niet meer dan 48C zijn. Het is belangrijk dat de vloerverwarming op een constante temperatuur gehouden wordt. Dat levert u het beste rendement op. Bovendien is een constante temperatuur van het hout ook het meest comfortabel voor uw leefklimaat.

6. Ik heb een appartement met vloerverwarming en ik ben verplicht om een ondervloer te plaatsen die het contact geluid met 10db reduceert. Bestaat er een houten vloer die zwevend geplaatst kan worden op vloerverwarming?

Jazeker, in verschillende uitvoeringen zelfs. In onze showroom kunnen wij u deze laten zien.

7. Ik heb een vloerverwarmingssysteem van 10 jaar of ouder. Kan hier ook een houten vloer op verlijmd worden?

In principe is dit geen probleem. In sommige gevallen voeren wij een speciale voorbehandeling uit op de cementdekvloer. Wel raden wij aan om contact op te nemen met uw installateur. Die kan bepalen of uw systeem geschikt is, of dat er aanpassing nodig is.

8. Zijn er speciale soorten lijm of voorbewerking nodig om vloerverwarming te plaatsen?

De lijmen die Martijn de Wit vloeren gebruikt zijn speciaal getest voor parket op vloerverwarming. De werkvoorbereider bekijkt bij u ter plaatse welk materiaal het meest geschikt is en inspecteert de ondervloer om te bepalen of die geschikt is voor het verlijmen van parket. Is dit niet het geval, dan krijgt de ondervloer een speciale voorbehandeling om hem alsnog geschikt te maken.

9. Hoeveel garantie krijg ik?

Op al onze vloeren geven wij een volledige garantie van 5 jaar. Dit geldt dus ook voor parket op vloerverwarming.

10. Wat is het rendement van de vloerverwarming met parket?

Vloerverwarming op houten vloeren kan alleen bij parket met een dikte van maximaal 22 mm. De warmteweerstand van de vloer zelf mag niet meer dan 0,14 m2K/W bedragen. Anders draagt de vloer te weinig warmte over. In het algemeen geldt: hoe dunner de vloer, hoe meer warmte hij doorlaat. Exacte cijfers verschillen per houtsoort. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij onze specialisten.

Conclusie

Parket op vloerverwarming is een ideale combinatie van warmte, comfort en een schitterende vloer!

Martijn de Wit Vloeren zorgt voor de beste materialen en een nauwgezette werkvoorbereiding, zodat u uw parket probleemloos op vloerverwarming kunt laten leggen.

Staat uw vraag er niet bij? Bel of kom langs in een van onze showrooms. Wij informeren u graag over alle mogelijkheden.

Showroom Schagen: 0224-291090
Showroom Oostzaan: 020-7220900

Of ben je opzoek naar extra informatie over vloerverwarming en/of houten vloeren? Druk op de links.

Klik hier voor onze contactpagina

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan

  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?
  Neem contact met ons op:
  Mail

  WhatsApp

  Schagen

  Amsterdam