Skip to main content

Wat is het verschil tussen pvc en laminaat?

Gepost op 22 februari 2022

Pvc en laminaat lijken op het eerste gezicht best veel op elkaar. Het is dus niet verwonderlijk als je je afvraagt wat nu het verschil is tussen pvc en laminaat. In deze blog leggen we het je haarfijn uit: wat is het verschil tussen pvc en laminaat?

Materiaalsoort

Het grootste verschil tussen pvc en laminaat is het materiaal waaruit de vloer is opgebouwd. Laminaat wordt gemaakt van meerdere samengeperste lagen hout. Pvc wordt gemaakt van kunststof. Doordat laminaat van hout gemaakt is, zijn laminaatplanken stevige vloerplanken die vaak gelegd worden door middel van het bekende click-systeem. Kunststof is veel zachter en flexibeler. Hierdoor kan een pvc vloer op verschillende manieren gelegd worden, afhankelijk van de soort pvc waarmee je te maken hebt.

Vloerverwarming

Zowel laminaat als pvc kunnen prima samen met vloerverwarming. Toch zit er tussen de vloeren een klein verschil. Hout heeft een wat lager rendement dan pvc, waardoor het iets minder warmte geleid. Een laminaat vloer zal er dus langer over doen om warm aan te voelen dan een pvc vloer en bijkomend voordeel van pvc: pvc voelt van zichzelf al warm aan, dus deze vloer kun je ook uitstekend leggen zonder vloerverwarming.

Belastbaarheid

Afhankelijk van in welke kamer(s) de vloer gelegd gaat worden en je huishoudsamenstelling is het wenselijk om voor een vloer te kiezen met een hoge belastbaarheid. Zowel pvc als laminaat zijn vloeren met een hoge belastbaarheid, maar een laminaatvloer is ook een vloer met een anti-kraslaag, waardoor laminaat als vloer ongevoelig is voor krassen. Van pvc wordt ook gezegd dat ze ongevoelig zijn voor krassen, maar bij pvc vloeren komt dat door de coating waarmee de vloer behandeld is. Voordeel van deze coating is dat je hem ook weer heel makkelijk kan herstellen, in tegenstelling tot eventuele krassen in een laminaatvloer. In dat geval kun je alleen van de krassen afkomen door de laminaatplank te vervangen.

Geluid

De materiaal van de vloer zorgt er ook voor dat er een verschil in geluid zit tussen laminaat en pvc. Laminaat maakt, wanneer je er op loopt, best wel wat geluid, wat voor schoeisel je ook draagt, maar met de juiste ondervloer kun je al een groot deel van de geluid dempen. Pvc is gemaakt van kunststof, wat er voor zorgt dat pvc van zichzelf al een geluiddempende werking heeft.

Waterbestendigheid

Wat misschien ook nog interessant is om te weten: welke vloer is beter bestand tegen water/vocht. Daarin kunnen we heel kort zijn: pvc is kunststof en kunststof is 100% waterbestendig. Dit zorgt ervoor dat je pvc dus ook heel goed in bijvoorbeeld de badkamer of keuken kunt leggen (mits je wel waterbestendige lijm gebruikt, anders komt er alsnog vocht onder de vloer terecht). De toplaag van laminaat is minder waterbestendig. Een beetje water morsen en dat opvegen kan geen kwaad, maar urenlang vocht op laminaat laten liggen is niet echt een goed idee. Het laminaat gaat namelijk dit vocht in zich opnemen waardoor het hout gaat uitzetten (hout blijft een natuurproduct dat reageert op schommelingen in vocht en temperatuur). Tegenwoordig bestaat er ook laminaat dat behandeld is met een waterbestendige coating, waardoor die veel beter water kan verdragen.

Nog vragen over het verschil tussen pvc en laminaat na het lezen van deze blog, neem dan gerust contact met ons op.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan

  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?
  Neem contact met ons op:
  Mail

  WhatsApp

  Schagen

  Amsterdam