Skip to main content

Tapijt leggen

Gepost op 24 juni 2022

Tapijt leggen lijkt misschien een ontmoedigende taak, maar het is eigenlijk niet zo moeilijk! Met een beetje geduld en aandacht voor detail kunt je jouw eigen tapijt leggen en zo geld besparen. We geven je een stapsgewijze uitleg en vermelden ook een aantal aandachtspunten waarmee je rekening moet houden met het leggen van een tapijt. 

Het stappenplan

Hieronder vind je het volledige stappenplan voor het leggen van tapijt. Volg deze stappen en het leggen van tapijt wordt een gemak. 

De voorbereiding

Bij het uitpakken van het tapijt moet je het recht op de grond uitleggen en laten acclimatiseren in de ruimte. Het tapijt moet aan de vochtigheid en temperatuur van de ruimte en het huis wennen. Zorg er ook voor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt. De benodigdheden voor het tapijt zijn onder andere: een rolmaat, potlood, schaar, roller, meetlint of liniaal en een scherp mesje.

Stap 1

Maak de ondergrond gereed voor gebruik. Verwijder eventueel de oude vloer en zorg dat de ondergrond goed schoongemaakt is.

Stap 2

Leg het tapijt op de vlakke vloer ondergrond. Verdeel het tapijt goed over de ruimte en druk het goed tegen de muren aan. Het overtollig tapijt kun je later met een scherp mes wegwerken. Het is belangrijk dat het tapijt naadloos aansluit op de muur.

Stap 3

Zorg ervoor dat het tapijt gelijkmatig en glad ligt. Let op de richting van de vezels bij het leggen van het tapijt. Leg alle banen in dezelfde richting. Het tapijt gaat er hierdoor voller uit zien. 

Stap 4

Gebruik een meetlint om aan te geven waar je het tapijt moet snijden. Snij dan met een stevige liniaal of ander gereedschap de overtollig rand van het tapijt af. Gebruik een hobbymes of ander scherp mes om de klus kan klaren. Let op bij het snijden van de binnenhoeken je wilt niet té veel wegsnijden.

Stap 5

Leg de kleefstroken op de vloer waar je het tapijt gaat leggen. Zorg dat de randen goed afgewerkt zijn en de grond volledig schoon is met het vastplakken of vastlijmen van het tapijt. Bij grotere oppervlaktes met twee banen tapijt is het belangrijk dat je de naden ook goed hebt vast geplakt en afgewerkt.  

Stap 6

Je bent klaar! Geniet van je tapijt en wees trots op het feit dat je het zelf hebt gelegd.

Laat het aan een professional over

Het leggen van tapijt vereist een bepaalde expertise. Als het zelf niet lukt schakel dan een professionele vloerlegger in. Ze bezitten over de benodigde expertise en vaardigheden om het tapijt perfect te leggen. Het tapijt ziet er hierdoor strakker uit en je kan er langer van genieten.

Op zoek naar een tapijt? Bekijk al onze prachtige tapijten op de website.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan

  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?
  Neem contact met ons op:
  Mail

  WhatsApp

  Schagen

  Amsterdam