Skip to main content

Stap voor stap een houten vloer kopen – Kies een houtsoort

Gepost op 04 november 2016

Stap voor stap een houten vloer kopen

Wil je een houten vloer kopen? Waar moet u beginnen? Wij helpen u stap voor stap door het keuzeproces. Iedere stap leggen wij de opties voor u uit en laten wij u voorbeelden zien van verschillende houten vloeren.

Heeft u nog meer vragen of wilt u de houten vloeren in het echt zien en voelen? Kom dan gerust langs in een van onze showrooms in Amsterdam of Schagen. Hier hebben wij voor u een uitgebreide collectie houten vloeren in vele houtsoorten, kleuren, bewerkingen en prijzen.

Stap 1: Kies een houtsoort

Stap 2: Kies de gewenste houtsortering

Stap 3: Kies de gewenste kleur c.q. behandelmethode

Stap 4: Kies de gewenste dikte, breedte en het gewenste patroon

Stap 5: Kies uw legmethode. Vast/Zwevend (geluid/vloerverwarming)

Stap 1: Kies een houtsoort

Er zijn in de wereld tienduizenden soorten hout. Iedere soort hout heeft zijn eigen eigenschappen. De populairste houten vloeren hebben wij hieronder op een rijtje gezet. Hierbij zijn vooral de eigenschappen van de houtsoort voor u van belang. Kijk hierbij nog niet al te veel naar de kleur. Alle typen vloeren kunnen worden behandeld zodat de door uw gewenste kleur ontstaat.

 • Eiken
 • Essen
 • Wengé
 • Esdoorn
 • Kambala
 • Noten
 • Overige soorten zoals o.a. Grenen, Padoek, Afzelia, Kabbes, Merbau, Mahoni, Robijn, Pitch Pine etc..

Deze en nog meer soorten zijn uiteraard allemaal in onze showrooms in Noord-Holland te bekijken.

Eiken houten vloer

Verreweg de populairste soort hout voor een houten vloer is eiken hout. Dit komt door de hardheid van de vloer en de vele behandelmethodes.

Je kunt een eiken houten vloer bijvoorbeeld roken, logen, stomen, branden, bleken, borstelen, oliën etc.. Alle behandelmethodes geven het eiken hout een unieke uitstraling. De eiken planken varianten kunnen we zeer breed leveren, tot wel 50 cm breed per plank en 10 meter lang. Maar ook in patroon, eiken vloeren met stroken van 7 cm breed. Oud hout en nieuw hout. Een eiken houten vloer is geschikt voor vloerverwarming.

Essen

Essen hout is een zeer elastische, taaie en sterke houtsoort. Essen hout heeft open poriën en heeft hierdoor een “vlamtekening”.

Het is een rustige lichte houten vloer (licht van kleur). Essenhout is van zichzelf wit. Het is zeer geschikt om naar mooie lichte kleuren behandeld te worden. Essen houten planken zijn verkrijgbaar in vele breedtes.

Wengé

Wengé is een van de donkerste houtsoort die te verkrijgen is voor uw houten vloer. Een Wengé houten vloer behoort tot een van de sterkste houten vloeren en dit type vloer werkt nauwelijks. Zeer geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Esdoorn (ook wel Maple genoemd)

Een wat lichtere vloer is ietwat warmer dan essen. Rustige tekening, licht gevlamd. In een esdoorn houten vloer zitten nagenoeg geen noesten.

Kambala

Kambala is een tropische hardhoutsoort. Het is een sterke houtsoort en daarom ook zeer geschikt voor uw houten vloer. Een Kambala houten vloer werkt slechts gering. Kambala is geschikt voor vloerverwarming.

Noten

Een noten vloer is een vrij exclusieve vloer. Een noten vloer heeft een warme en exclusieve uitstraling. Naast houten vloeren wordt dit type hout ook veel gebruikt voor muziekinstrumenten. Noten vloeren hebben een vaste structuur en hierdoor heeft deze houtsoort geen splinters.

Grenen vloer

Een grenen vloer is zachter dan een eiken vloer maar als u niet terugschrikt van een levendig vloer met wat kleine oneffenheden is dit zeker een interessante keuze als houten vloer in uw woning. Grenen houten vloeren hebben aanzienlijk minder behandelmogelijkheden dan een eiken vloer en hebben hierdoor dan ook een kleinere verscheidenheid in kleur. Grenen is verkrijgbaar in brede tot zeer brede planken.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan

  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?