Skip to main content

Houten vloer in de winter

Gepost op 27 november 2016

Het lijkt misschien nog niet zo wanneer je naar buiten kijkt, maar de winter is dichtbij. Ook dit jaar kun je wat flinke koude dagen verwachten. Niet alleen jij hebt daarbij wat te verduren. Ook de houten vloer in je kamer zal zich moeten aanpassen.

Het is voor ons belangrijk dat wij de klant voorlichten dat hout een product is dat vervormd bij bepaalde temperatuursveranderingen.  Het kan natuurlijk zo zijn dat je niet meer goed weet wat de oorzaak is of dat er iets is wat je eraan kan doen. Of wellicht heb je de houten vloer ergens anders gekocht zonder dat je goed bent voorgelicht. In dat geval zit je bij dit artikel goed.

Een houten vloer ‘leeft’

Hout kan vervormen bij een verandering van de luchtvochtigheid. Wanneer de luchtvochtigheid in een kamer toe- of afneemt krimpt of zet het hout uit.

Vochtopname -> Hout zet uit
Vochtverlies -> Hout krimpt

Vooral in Nederland en België zullen we te maken hebben met grote verschillen in luchtvochtigheid in verschillende seizoenen. Wij leven namelijk in een zeeklimaat.

Klachten

Tijdens de winter is de luchtvochtigheid laag. De houten vloer zal daarom ook vocht verliezen. Zelfs de meest zorgvuldig geïnstalleerde houten vloeren kunnen de neiging hebben om uit te drogen en te krimpen. Men begint spleten tussen de planken te zien. Dit is wanneer de telefoontjes beginnen. Mensen die niet goed zijn ingelicht bellen vloerspecialisten daarom vaak met klachten over naden en scheuren in houten vloeren.

Heb je een oude houten vloer? Van ongeveer 50 tot 100 jaar oud? Dan kan het zijn dat de vloer in jouw kamer permanente spleten heeft. Deze kunnen breder worden in de winter.

Oplossing

winter2

Veel mensen hebben de verwarming in de winter lekker hoog staan. De verwarming droogt de lucht in je huis echter nog sneller uit. Dit is niet alleen slecht voor je houten vloer. Dit is slecht voor jou, je huisdieren en je planten. Probeer de verwarming daarom wat lager te zetten (niet boven 21 graden) als je merkt dat het te droog wordt. Meestal is het een kwestie van gewenning.  Verlucht je huis voldoende en veeg geregeld stof.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan

  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?