Skip to main content

Het ontstaan van patroonvloeren

Gepost op 19 juli 2021

In feite is elke vloer een patroon vloer, echter zijn worden de meeste bekende patronen soms gezien als de standaard uitvoering. Denk hierbij aan een plankenvloer gelegd in wildverband, of een tegelvloer gelegd in een halfsteensverband.

Afwijkende patronen die de laatste jaren weer aan populariteit winnen zoals het visgraat of Hongaarse Punt patroon bestaan al honderden jaren. Denk hierbij aan de befaamde grachtenpanden, maar nog langer geleden in oude paleizen of kastelen. Maar ook aan de prachtige tapijten uit het Oosten die al eeuwenlang gemaakt worden.

Tot aan de industriële revolutie werden dergelijke patronen als luxeproducten gezien, gelet op de grote hoeveelheid benodigde arbeidstijd voor zowel het maken als installeren van dergelijke vloeren. En toen na de Tweede Wereldoorlog de kunststof, tegel en laminaat vloeren hun opmars maakte moesten patroonvloeren steeds vaker wijken voor de betere betaalbare, doorgaans in massa geproduceerde vloeren opties.

In de afgelopen jaren zijn de vloer producties zich weer meer gaan richten op het produceren van patroonvloeren. Zo kun je nu in verschillende materialen waaronder tegels, PVC, vinyl, tapijt & hout patronen zoals de visgraat of Hongaarse Punt herontdekken. En nu deze patroonvloeren machinaal gemaakt worden zijn de kosten ook significant lager dan in het verre verleden. Hierdoor zijn patroonvloeren voor vrijwel iedereen toegankelijk geworden en kunnen wij vandaag de dag veel sneller kiezen voor hetgeen wat wij écht het mooist vinden.

Desondanks blijven patronen zoals rechte planken of tegels vooralsnog goedkoper dan de patroon vloer, veelal door de extra uren die erbij komen kijken gedurende de installatie van deze vloer.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan

  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?
  Neem contact met ons op:
  Mail

  WhatsApp

  Schagen

  Amsterdam