In feite is elke vloer een patroon vloer, echter zijn worden de meeste bekende patronen soms gezien als de standaard uitvoering. Denk hierbij aan een plankenvloer gelegd in wildverband, of een tegelvloer gelegd in een halfsteensverband.
Afwijkende patronen die de laatste jaren weer aan populariteit winnen zoals het visgraat of Hongaarse Punt patroon bestaan al honderden jaren. Denk hierbij aan de befaamde grachtenpanden, maar nog langer geleden in oude paleizen of kastelen. Maar ook aan de prachtige tapijten uit het Oosten die al eeuwenlang gemaakt worden.
Tot aan de industriële revolutie werden dergelijke patronen als luxeproducten gezien, gelet op de grote hoeveelheid benodigde arbeidstijd voor zowel het maken als installeren van dergelijke vloeren. En toen na de Tweede Wereldoorlog de kunststof, tegel en laminaat vloeren hun opmars maakte moesten patroonvloeren steeds vaker wijken voor de betere betaalbare, doorgaans in massa geproduceerde vloeren opties.
In de afgelopen jaren zijn de vloer producties zich weer meer gaan richten op het produceren van patroonvloeren. Zo kun je nu in verschillende materialen waaronder tegels, PVC, vinyl, tapijt & hout patronen zoals de visgraat of Hongaarse Punt herontdekken. En nu deze patroonvloeren machinaal gemaakt worden zijn de kosten ook significant lager dan in het verre verleden. Hierdoor zijn patroonvloeren voor vrijwel iedereen toegankelijk geworden en kunnen wij vandaag de dag veel sneller kiezen voor hetgeen wat wij écht het mooist vinden.
Desondanks blijven patronen zoals rechte planken of tegels vooralsnog goedkoper dan de patroon vloer, veelal door de extra uren die erbij komen kijken gedurende de installatie van deze vloer.