Skip to main content

De acclimatisatie van houten vloeren

Gepost op 25 maart 2017

Is acclimatisatie een mythe?

Wanneer je houten vloer wordt geleverd wordt vaak verteld dat de vloer eerst minimaal 1 week moet acclimatiseren in de kamer. Daarna kan het past worden gelegd.  Het is belangrijk dat je de vloer (of planken) neerlegt in de kamer waar je de vloer ook wil gaan plaatsen. De vloer kan zo wennen aan de temperatuur en vochtigheid in de kamer. Het hout zal zich daarmee aanpassen.

 

Welke problemen voorkom je bij acclimatisatie?

De vloer laten acclimatiseren brengt in de meeste gevallen meer goed dan kwaad. De verbouwing loopt wellicht alleen een weekje achter. Maar denk aan het volgende voorbeeld. Er is in de kamer een enorme vochtigheid. De geleverde houten vloer zal dan het meest droge materiaal aanwezig zijn in de kamer. Het zal deze vochtigheid als een spons absorberen. Het gevolg; de vloer zal uitzetten. Waardoor de vloer niet meer op verschillende plekken omhoog zal komen.

 

Acclimatiseren in droge condities

Andersom kan het ook een probleem veroorzaken; wanneer de kamer droog is. De vochtige vloer zal dan ook droog worden waardoor de planken iets kleiner worden. Dit creëert spleten tussen de planken. Kortom; allemaal ervaringen die jij makkelijk kan voorkomen.

 

In bepaalde periodes van het jaar kan het acclimatiseren korter of langer. De luchtvochtigheid in de kamer hangt namelijk erg af van het weer buiten. Hoe kouder het is buiten, hoe langer het hout moet acclimatiseren. Dit komt omdat het binnen dan veel warmer is dan buiten. Laminaatvloeren en lamelparket kan echter veel sneller worden gelegd omdat deze snel acclimatiseren.

 

Vraag altijd over de acclimatisatie van de vloer bij de vloerspecialist waar je de vloer hebt aangeschaft. Er zijn ook vloerspecialisten die hiermee geen rekening houden. Hierdoor kunnen er spleten ontstaan of planken die omhoogkomen. Dit is zonde, want hierdoor moet je weer een handeling (laten) uitvoeren.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan

  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?
  Neem contact met ons op:
  Mail

  WhatsApp

  Schagen

  Amsterdam