Skip to main content

Laminaat kopen en leggen: een korte gids

Gepost op 07 maart 2023

Laminaat vloeren zijn een populaire keuze onder Nederlandse huiseigenaren. Ze zijn duurzaam, mooi om naar te kijken, en relatief eenvoudig te installeren. Als je van plan bent om laminaat in je huis te leggen, dan is het belangrijk om een aantal dingen in gedachten te houden voordat je aan de slag gaat. In deze blogpost zullen we enkele tips delen over het kopen en leggen van laminaat. Laten we beginnen!

Waar moet je op letten bij het kopen van laminaat?

Laminaat kopen en leggen doe je natuurlijk niet zomaar. Als je laminaat gaat kopen, is het belangrijk dat je rekening houdt met de volgende factoren:

De dikte van het laminaat

Hoe dikker het laminaat, hoe duurzamer het is. Als je van plan bent om het laminaat in een ruimte te leggen die veel voor voetverkeer wordt gebruikt, zoals een woonkamer of eetkamer, dan is het aan te raden om laminaat met een dikte van 12 mm of meer te kiezen. Als je budget beperkt is, dan is 8 mm dikte ook goed.

De toplaag

De toplaag bepaalt hoe goed het laminaat bestand is tegen slijtage en vlekken. Een goede toplaag zorgt ervoor dat het laminaat makkelijker schoon te houden is en langer meegaat. Kies altijd voor een toplaag van minimaal 0,6 mm.

Het materiaal

Er zijn twee soorten laminaatvloeren: massief hout en multiplex. Massieve houtsoorten zijn duurder maar ook sterker en mooier om naar te kijken. Multiplexsoorten zijn minder sterk maar wel goedkoper en makkelijker te onderhouden.

De afwerking

Laminaathardheidsklassen variëren van AC1 (zacht) tot AC5 (hard). Hoe harder het laminaat, hoe beter het bestand is tegen slijtage en vlekken-maar ook hoe duurder het is. Bovendien kunnen hardere soorten lastiger zijn om mee te werken tijdens de installatie ervan. Een middenweg keuze is AC3; niet zo moeilijk dat het lastig te installeren is maar wel moeilijk genoeg voor intensief gebruik.

De prijs per vierkante meter

Prijzen variëren sterk, dus shop rond voordat je een beslissing maakt over welk soort jij wilt kopen!

Hoe leg je laminaat neer?

Als je het laminaat hebt gekocht, is het tijd om aan de slag te gaan en de vloer te leggen. Hier volgen enkele tips voor het leggen van laminaat:

Gebruik een ondervloer

De eerste stap is het leggen van een schuimrubberen ondervloer. Dit zorgt voor demping van het laminaat en helpt voorkomen dat er vocht doorsijpelt.

Begin in de hoek van de kamer

Begin bij het leggen van het laminaat in een van de hoeken van de kamer en werk naar buiten toe. Dit maakt het gemakkelijker om te zorgen voor een gelijkmatig uiterlijk in de hele kamer.

Gebruik afstandhouders om ervoor te zorgen dat het laminaat waterpas ligt. Gebruik bij het leggen van het laminaat afstandhouders van hout of kunststof langs de randen van elke plank. Dit zorgt ervoor dat er tussen elke plank ruimte is voor uitzetting en inkrimping, zodat je vloer vlak blijft.

Lijm losse planken vast

Als je te maken hebt met losse planken, kun je lijm gebruiken om ze op hun plaats vast te zetten. Dit voorkomt dat de vloer na verloop van tijd verschuift door voetverkeer of andere factoren.

Afwerken met een kit

Als al het laminaat gelegd en vastgezet is, is het belangrijk om af te werken met een kit. Dit biedt ook extra bescherming tegen slijtage.

Zoals je ziet gaat laminaat kopen en leggen misschien niet zo eenvoudig als je denkt. Het is een lang proces waarbij je goed moet nadenken over het laminaat kopen en het leggen van het laminaat. Door rekening te houden met deze tips bij het kopen en leggen van laminaat, zorg je ervoor dat je vloer er mooi uitziet en jaren meegaat. Bedankt voor het lezen! We hopen dat deze blogpost je geholpen heeft om eventuele vragen over het kopen en leggen van laminaat te beantwoorden. Als je nog steeds niet zeker bent, is het altijd een goed idee om een vakman te raadplegen voordat je gaat beginnen.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan

  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?
  Neem contact met ons op:
  Mail

  WhatsApp

  Schagen

  Amsterdam