Welke vloer bij vloerverwarming?
Welke vloer bij vloerverwarming is de beste keuze? Dat is een vraag die veel mensen zich afvragen. Want niemand zit op koude voeten in de winter te wachten. Maar is elke soort vloer geschikt om met vloerverwarming te combineren? In deze blog krijg je antwoord op de vraag: Welke vloer bij vloerverwarming?
Soorten vloeren
In de basis zijn er 4 verschillende soorten vloeren: steen en tegels, tapijt, hout en laminaat en vinylvloeren. Elke soort vloer heeft weer andere eigenschappen die ervoor zorgen dat de onderliggende vloerverwarming anders uit de verf komt. De belangrijkste eigenschap waar je op moet letten bij het uitkiezen van een vloer voor bovenop de vloerverwarming is de thermische geleidbaarheid. De thermische geleidbaarheid vertelt je hoe snel en efficiënt de vloer de warmte van de vloerverwarming overbrengt naar de oppervlakte. Met andere woorden: die zorgt ervoor hoe snel jij warme voeten krijgt. Echter, een lagere thermische geleidbaarheid betekent niet dat de desbetreffende vloer niet geschikt is voor vloerverwarming.
Steen & Tegels
Stenen, tegels en gietvloeren hebben de hoogste thermische geleidbaarheid onder de vloeren. Dit houdt in dat warmte snel door deze soort vloer heen gaat. Daarnaast houden tegels en steens ook goed warmte vast, waardoor deze vloer ook een hoge efficiëntie heeft. Hierdoor zijn deze vloeren uiterst geschikt voor ruimtes waar veel warmteverlies optreedt. Daarnaast kunnen deze soort vloeren temperaturen hoger van 29 graden Celsius aan en de dikte van de vloer doet niet af aan de warmteafgifte.
Houten vloeren
Bij houten vloeren bepaalt de houtsoort de thermische geleidbaarheid. Daarnaast heeft de dikte van de houten vloer invloed op de geleidbaarheid. Bewerkt hout is het meest geschikt om te gebruiken voor vloerverwarming. Dat komt omdat bewerkt hout goed om kan gaan met veranderingen in vloertemperatuur. Daarnaast geldt voor houten vloeren dat je vloertemperatuur niet hoger mag zijn dan 27 graden Celsius. Ook brengt temperatuurverandering een verandering in vochtgehalte met zich mee, wat invloed kan hebben op het uiterlijk en de vorm van het hout. Het is dus altijd wijs om advies te vragen welke houten vloeren geschikt zijn voor vloerverwarming. Hetzelfde geldt voor laminaat, omdat daar ook hout is verwerkt is.
Tapijtvloeren
Tapijtvloeren kun je prima gebruiken bij vloerverwarming, mits het materiaal van de tapijtvloer of de ondervloer niet optreedt als isolator en zo de warmte tegenhoudt.
Vinylvloeren
Vinylvloeren zijn ook goed te gebruiken bij vloerverwarming. Vinyl warmt snel op en koelt snel af, maar de vloertemperatuur mag, net als bij houten vloeren, niet boven de 27 graden Celsius uitkomen. Vinylvloeren leg je dus het liefst in ruimtes waar er maar weinig warmteverlies optreedt.
Het antwoord
Het antwoord op de vraag ‘Welke vloer bij vloerverwarming’ kent dus meerdere antwoorden, geheel afhankelijk van je wensen en de ruimte waar de vloerverwarming zich bevindt. Laat je vooral goed informeren en maak dan de beste beslissing die bij jou past.
1742 LD Schagen
Maandag t/m vrijdag
08.00 - 17.30 uur
Zaterdag
09.00 - 17.00 uur
Skoon 80
1511 HV Oostzaan
Dinsdag t/m vrijdag
09.00 - 17.30 uur
Zaterdag
09.00 - 17.00 uur