Skip to main content

Verschillen houten en PVC vloer op vloerverwarming

Gepost op 18 juli 2021

Om het verschil goed te begrijpen is het handig om te weten waarom hout op vloerverwarming eerst niet mogelijk was. Dit komt voornamelijk door de massieve planken vloeren van ca. 2 cm dik die jarenlang verkocht en geplaatst werden. Massief hout moet verlijmd worden op een tussenvloer van bijvoorbeeld spaanplaat van gemiddeld 12 mm dik. Deze tussenvloer en de massa van het massieve hout zorgen voor een dermate hoge warmteweerstand dat deze doorgaans niet te combineren zijn met de warmteafgifte van de meeste vloerverwarmingssystemen. Daarnaast werkt massief hout significant meer dan moderne systemen zoals systeemplanken, dus zelfs wanneer massief hout toch geïnstalleerd wordt in combinatie met vloerverwarming zouden de planken veel meer krimpen, uitzetten, hollen, bollen, scheuren en andere nadelige gevolgen gaan vertonen. 

Dankzij nieuwe productietechnieken en legmethodes zijn houten vloeren al jaren geleden geschikt gemaakt voor vloerverwarming. Zo installeren wij bij Martijn de Wit Vloeren al ruim 20 jaar houten vloer in combinatie met vloerverwarming. De truc is uitsluitend het hout te gebruiken wat u zult verbruiken, bij gemiddeld gebruik zo’n 3 à 4 mm. De rest van de plank wordt gemaakt van een gelaagd multiplex, doorgaans zo’n 9 à 12 mm dik. Deze multiplex lagen zijn onderling kruislings verlijmd, waardoor ze uitermate stabiel zijn en veel beter warmte doorlaten dan bijvoorbeeld spaanplaat. Deze 2 lagen worden fabrieksmatig onder hoge druk aan elkaar gelijmd, resulterend in een plank van 12 à 16 mm dikte. Bij de installatie kunnen de planken direct, dus zonder tussenvloer, gelijmd worden aan de ondergrond. Hierdoor is er een veel efficiëntere warmtedoorgifte van de vloerverwarming.

Door de planken op deze manier te produceren en te installeren (er zijn ook minder veelgebruikte technieken die ook kunnen) is de combinatie van hout met vloerverwarming meer dan uitstekend te noemen. Waar hout altijd een warme basis geeft, met of zonder vloerverwarming, zal de vloer nooit onbehaaglijk aanvoelen. Het duurt vanzelfsprekend de 1e keer dat het vloerverwarmingssysteem aangezet wordt iets langer voordat de plank de warmte doorgeeft, maar gezien het vloerverwarmingssysteem constant gehouden moet worden is dit nauwelijks merkbaar. Zodra de warmte in de plank zit houdt deze de warmte ook veel beter vast en verdeelt deze buitengewoon gelijkmatig. Op de langere termijn blijkt dus zelfs dat een houten vloer in combinatie met vloerverwarming in praktijk hoog scoren als het gaat om comfort en een laag energieverbruik.

Bij verlijmd PVC hebben wij te maken met een relatief dunne laag kunststof van ca 2,5 mm dik welke wij verlijmd plaatsen op een geëgaliseerde ondervloer. Deze egaline laag is doorgaans zo’n 3 mm dik. De totale opbouw is dus gemiddeld genomen zo’n 6 mm! Uiteraard is de combinatie met vloerverwarming hierdoor buitengewoon efficiënt te noemen. De warmtedoorgifte is bijzonder hoog, waardoor je al snel onder de voeten voelt wanneer de vloerverwarming aanstaat. Het enige nadeel hierin is dat de vloerverwarming zelf bepaald wanneer het in de ruimte koud genoeg is om aan te slaan. Het PVC verliest zijn warmte wat sneller dan de houten vloer, waardoor u bijvoorbeeld met blote voeten veel meer het verschil zult voelen wanneer de vloerverwarming aan of uit staan.

Zowel houten vloeren als PVC vloeren zijn ook zwevend te installeren, bij PVC wordt er dan gebruik gemaakt van een click-systeem. Echter zijn deze systemen doorgaans dikker dan bij verlijmde vloeren en zorgt het laagje lucht onder de zwevende vloeren voor een hogere warmteweerstand. Het zwevend plaatsen van vloeren in combinatie met vloerverwarming kan dus wel, maar wordt doorgaans niet als eerste optie geadviseerd.

Conclusie, beide type vloeren zijn uitstekend te combineren met vloerverwarming. Goed advies is hierbij ontzettend belangrijk, want bij een verkeerde materiaal- of installatiekeuze kan het helaas alsnog mis gaan. Wij ervaren dat de keuze tussen een PVC of houten vloer vandaag de dag meer gemaakt wordt op basis van andere factoren zoals prijs, onderhoud en/of de uitstraling van de uitgekozen vloer.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

    Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

    Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure



    Martijn de Wit Vloeren Schagen
    Witte Paal 323
    1742 LD Schagen

    tel: 0224-291090
    info@martijndewitvloeren.nl

    Openingstijden Schagen:

    Maandag t/m vrijdag
    08.00 - 17.30 uur
    Zaterdag
    09.00 - 17.00 uur

    Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

    Skoon 80
    1511 HV Oostzaan

    tel: 020-7220900
    info@martijndewitvloeren.nl

    Openingstijden Amsterdam:

    Dinsdag t/m vrijdag
    09.00 - 17.30 uur
    Zaterdag
    09.00 - 17.00 uur

     
    Heeft u een vraag?