Skip to main content

Laminaat schilderen: kan dat?

Gepost op 19 november 2021

Kun je laminaat schilderen? En zo ja, hoe doe je dat dan? Heb je daar speciale verf voor nodig? Zijn er nog andere zaken waarop je moet letten? Dit zijn zomaar een paar vragen die de kop op kunnen steken als je je huidige laminaatvloer, of in ieder geval de kleur ervan, een beetje zat bent en geen zin/tijd/geld hebt om een compleet nieuwe vloer te (laten) leggen. En daarnaast is de vraag of je laminaat kan schilderen ook niet zo’n hele gekke vraag. Andere houten meubels behandelen we ook: zodat het langer meegaat, om het een andere uitstraling te geven enzovoorts. Waarom zou je dat dan niet met laminaat kunnen doen?

Laminaat verven: waar op te letten

Voor je daadwerkelijk kunt beginnen met het laminaat schilderen, zijn er eerst een aantal zaken waarop je moet letten en over na moet denken. Zo is de belangrijkste vraag: welke nieuwe uitstraling wil je het laminaat geven? Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een betonlook, of geef je laminaat een likje krijtverf. Je kan natuurlijk ook voor een mooie neutrale kleur gaan, of juist iets heel opvallendst. De keuze is oneindig, zolang je er maar goed op let dat de verf geschikt is voor laminaat/vloeren. Een goede vloerenverf zorgt er namelijk voor dat je weinig onderhoud hebt aan de vloer, waardoor de kwaliteit van het laminaat op peil blijft.

Stappenplan laminaat schilderen

Je hebt alle benodigdheden en verf in huis gehaald (na uitgebreid advies van de verfspecialisten). Zo, dan is het nu tijd om je laminaat te schilderen. Met het volgende stappenplan heb jij binnen een mum van tijd een prachtig geverfde laminaatvloer.

 1. Maak je vloer helemaal leeg, zodat je hem goed kan schoonmaken. Een goed schoongemaakte vloer is van belang voor het aanbrengen van verf. Haal dus alle meubels weg, stofzuig de vloer. Wacht dan even een paar uur tot al het ronddwarrelend stof is geland en stofzuig nog een keertje.
 2. Na het stofvrij maken van de vloer is het belangrijk dat je het laminaat ook nog eens vetvrij maakt. Ontvetten kan met een speciale ontvetter of met een emmertje lauw sop, waarbij het belangrijk is dat de doek vochtig is, maar wel goed uitgewroven. Laminaat wordt gemaakt van hout, een natuurproduct, wat reageert op grote hoeveelheden water.
 3. Nu de vloer helemaal schoon en ontvet is, is het tijd om je laminaat voor te bereiden op het schilderen. Dat doe je door het laminaat te schuren. Schuren kun je met de hand doen of met een schuurmachine. Schuur de toplaag van het laminaat af; zo kan de verf goed hechten. Wanneer het laminaat overal een doffe uitstraling heeft, weet je dat je goed geschuurd hebt: de toplaag is er dan af. Vergeet niet om ook de plinten te schuren. En stofzuig na het schuren: de vloer moet stofvrij zijn voordat de eerst laag verf erop kan.
 4. Tijd voor laminaat schilderen: de grondverf. De grondverf zorgt ervoor dat de uiteindelijke verf goed hecht aan het laminaat, maar zorgt er ook voor dat je laminaat goed beschermd blijft. Laat de eerste laag goed drogen en breng zo nodig een tweede laag aan als hij nog niet overal even goed gedekt heeft.
 5. Met deze stap wordt al dat harde werken beloond: de door jou gekozen verf is eindelijk aan de beurt in het stappenplan laminaat schilderen. Ga als volgt te werk: schilder een laagje verf, goed laten drogen en dan lichtjes opschuren en stofvrij maken. Laagje verf, goed laten drogen en weer lichtjes opschuren. Het lichtjes opschuren zorgt voor een betere hechting van de verf. Met 2 tot 3 lagen verf behaal je het mooiste resultaat. Voilà: een compleet ‘nieuwe’ laminaatvloer waar je nog jaren plezier aan zal beleven.
Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan

  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?
  Neem contact met ons op:
  Mail

  WhatsApp

  Schagen

  Amsterdam