Skip to main content

8 tips bij laminaat reinigen

Gepost op 12 april 2022

Iedereen wil zo lang mogelijk van zijn/haar laminaatvloer genieten. Daarvoor moet je de vloer goed onderhouden en reinigen. En omdat elke vloer anders is, is het goed om te weten welke schoonmaakmiddelen je wel en niet kunt gebruiken. In deze blog vind je 8 tips voor het op de juiste wijze reinigen van je laminaatvloer.

Tip 1: Stofzuigen

Goed onderhoud begint met goed stofzuigen. Door regelmatig te stofzuigen, geef je zandkorreltjes en kleine steentjes geen kans om krassen te maken en het laminaat te beschadigen. Extra tip: met een droogloopmat houd je al heel veel zand en steentjes buiten de deur.

Tip 2: Een opzetstuk

Gebruik tijdens het stofzuigen het juiste opzetstuk. Zo voorkom je dat je met je stofzuiger krassen maakt in je vloer. De meeste laminaatvloeren zijn voorzien van een antikraslaag, maar hoe minder mogelijkheden om krassen te veroorzaken, hoe beter.

Tip 3: Dweilen met lauw water

Wil je je laminaatvloer een goede schoonmaakbeurt geven? Gebruik dan lauw water om de vloer te dweilen. Zorg er voor dat de dweil goed uitgewrongen is, teveel of langdurig vocht kan je laminaatvloer juist weer beschadigen. Is het laminaat erg vies, voeg dan een scheutje schoonmaakazijn toe aan het lauwe water.

Tip 4: Ventileren

Een net gedweilde laminaatvloer moet zo snel mogelijk weer droog zijn om eventuele (vocht)schade te voorkomen. Zet daarom ramen en deuren tegen elkaar open in de ruimte waar net gedweild is, maar ook tijdens het dweilen. De doorstroming van lucht helpt bij het afvoeren van het overtollige vocht in de ruimte, waardoor het laminaat sneller droogt.

Tip 5: Vermijd allesreiniger

De meeste mensen gebruiken allesreiniger om hun vloer schoon te maken. Doe dit NIET. Ook andere, vergelijkbare schoonmaakmiddelen zoals groene zeep worden sterk afgeraden. Deze schoonmaakmiddelen kunnen namelijk de laminaatvloer aantasten; de vloer kan dof worden of van kleur veranderen. Ze tasten niet alleen het uiterlijk van de toplaag aan, maar ook de kwaliteit ervan.

Tip 6: De redder is nood.

Heb je per ongeluk dan toch het verkeerde schoonmaakmiddel gebruikt om je laminaatvloer schoon te maken? Geen nood. Dit kan worden opgelost door de vloer een paar keer te dweilen met lauw water waarin ammoniak is opgelost. Op die manier kun je de natuurlijke kleur van de vloer terugkrijgen. Ook hier geldt natuurlijk weer dat de vloer niet te lang vochtig mag blijven.

Laat de stoomreiniger lekker links staan als je je laminaat wilt reinigen. Bij een stoomreiniger wordt er met hoge druk vocht op de vloer aangebracht. Die druk kan er ook voor zorgen dat er vocht tussen de vloerplanken terecht komt, en dat is funest voor je laminaat.

Tip 8: Waterbestendig laminaat

Als de mogelijkheid er is, kies dan voor waterbestendig laminaat. Bij waterbestendig laminaat is niet alleen de toplaag bewerkt, maar ook de groeven. Dit houdt in dat het laminaat wat langer tegen grotere hoeveelheden vocht kan zonder dat er meteen onherstelbare schade optreedt. Maar blijf altijd voorzichtig met vocht als het aankomt op het reinigen van je laminaatvloer, dan heb je er het langst plezier van.  

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan

  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?
  Neem contact met ons op:
  Mail

  WhatsApp

  Schagen

  Amsterdam