Skip to main content

6 trucs om een ruimtelijk effect te creëren in een kleine kamer

Gepost op 18 maart 2016

Bent u de gelukkige eigenaar van een studio of heeft u een appartement of huis met kleine ruimtes? Dan weet u als geen ander dat het soms passen en meten is om uw inrichting goed tot zijn recht te laten komen. Hoewel we het helemaal eens zijn met de uitdrukking ‘klein maar fijn’, is wat meer ruimte in huis altijd welkom. Het begint met daglicht: dat zorgt er altijd voor dat een kamer groter lijkt dan deze in werkelijkheid is. Meer tips om een kleine ruimte groter te laten lijken geven we in deze blog.

1. Ga voor passende meubels

Heeft u weinig ruimte? Dan is het slim om te gaan voor meubels die niet te massief zijn. Een tweezitsbank en losse stoelen zijn beter voor de verhoudingen in de woonkamer dan een grote hoekbank. Ook meerdere kleine bijzettafels passen beter dan één salontafel. Kies daarnaast voor meubels met gladde en glanzende oppervlakken die het binnenkomende licht weerkaatsen. Lichte en effen kleuren versterken dit effect.

2. Beperk het aantal accessoires tot een minimum

Veel accessoires leiden de aandacht af van het ruimtelijke effect. Toch wat kleur aanbrengen? Ga dan voor een mooi fleurig schilderij aan de muur. Spiegels die het daglicht weerkaatsen maken een ruimte optisch nog groter dan deze is. Dit is vooral handig wanneer er slechts beperkt daglicht binnenkomt.

3. Houd de hoeklijnen zichtbaar

De manier waarop we een ruimte ervaren, hangt gedeeltelijk af van de hoeklijnen. Wanneer de hoeken van een kamer zichtbaar zijn, oogt deze open. Daardoor lijkt de totale oppervlakte groter. Plaats meubels strategisch om ervoor te zorgen dat de hoeken – en daarmee de lijnen in een ruimte – zichtbaar blijven.

4. Breng kleur aan op muren en plafond

Kleur doet ontzettend veel voor de uitstraling van een ruimte. Lichte kleuren zorgen ervoor dat een ruimte groter lijkt dan deze is. Toch kan één donkere muur, gecombineerd met wit of een andere lichte tint, goed zijn voor de optische ruimtelijkheid. Bovendien staat dit gezelliger dan een volledig witte inrichting.

5. Stem het lijnenspel zorgvuldig af op de ruimte

Lijnen doen veel voor de oogopslag van een kamer. Houd hier rekening mee bij het leggen van een houten vloer. De ruimte lijkt langer door de houten panelen in de lengte te leggen, terwijl panelen in de breedte juist zorgen voor een optisch bredere ruimte. Een houten vloer is, zeker in combinatie met wit, een goede keuze voor het creëren van een huiselijke sfeer. Hetzelfde ruimtelijke effect van een houten vloer wordt bereikt met het subtiele lijnenspel van een aluminium plafond.

6. Creëer hoogte met verticale lijnen

Is het plafond in uw kamer aan de lage kant? Probeer dan om meer te werken met verticale lijnen. Dat kan in de vorm van hoge, staande lampen, lange gordijnen of langwerpige schilderen. Ga daarnaast voor lage kasten: die doen een ruimte hoger lijken dan deze is. Ook een behang met verticale strepen (overdrijf het echter niet), draagt bij aan optisch meer hoogte.

Welke trucs heeft u al toegepast in uw woning?

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan

  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?
  Neem contact met ons op:
  Mail

  WhatsApp

  Schagen

  Amsterdam