Skip to main content

Gaat u voor een afwerking met lak of olie?

Gepost op 12 april 2019

We kunnen het maar niet vaak genoeg zeggen: het goed onderhouden van uw vloer is essentieel. Een van de welbekende manieren om uw vloer goed te onderhouden is door de vloer af te werken. Vaak doet men dit met lak of met olie. Maar wat is nou eigenlijk de beste optie voor uw vloer? Gaat u voor lak of voor olie? Iedere afwerking heeft natuurlijk verschillende eigenschappen en voor- en nadelen. Het is goed om vooraf je houten vloer te schuren. Je houten vloer schuren kan eventueel ook zelf. In deze blog vertellen wij u alles wat u moet weten over de voor- en nadelen van zowel lak als olie als afwerking voor uw vloer.

Een afwerking met olie

Met een olie afwerking creëert u een natuurlijke en luxe uitstraling over uw gehele interieur. Voornamelijk door de wat luxere uitstraling, is deze vloer zeer gewild en past het perfect in een klassiek interieur. Maar deze afwerking dankt zijn populariteit voornamelijk aan zijn beschermende functie. Een olie afwerking dient als het ware als een beschermlaag voor uw vloer, en voorkomt krassen en vlekken maar is ook waterbestendig. Zeer bevorderlijk voor de duurzaamheid van uw vloer dus! Bovendien is een afwerking met olie zeer gemakkelijk in dagelijks onderhoud.

Een groot voordeel van olie, is dat olie een 100% natuurproduct is. Olie biedt u daarnaast een tal van mogelijkheden voor uw vloer, van lichte tinten tot zelfs helemaal zwart. Een van de nadelen is dat een afwerking met olie met veel regelmatig in de olie gezet moet worden. Anders dan kan de vloer namelijk uitdrogen, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. De olie afwerking kent dus veel periodiek onderhoud.

Een afwerking met lak

Ook lak is een zeer populaire afwerking voor verschillende soorten vloeren. Vaak denkt men dat lak sneller krast en daarom minder bescherming heeft te bieden aan de vloer. Toch biedt lak evenveel bescherming als olie. Dit misverstand is ontstaan omdat een gelakte vloer meer glans heeft, waardoor kleine beschadigingen en krasjes eerder opvallen dan op een geoliede vloer. Een oplossing daarvoor is om te kiezen voor een matte lak afwerking. Ook de lakvloer kent veel voordelen, zo hoeft de gelakte vloer nauwelijks onderhouden te worden, in tegenstelling tot een geoliede vloer. De vloer onderhoudt u al door enkel te dweilen en stofzuigen, ideaal dus! Een nadeel van lak is dat de vloer vaak niet bijgewerkt kan worden, beschadiging en krassen blijven dus zichtbaar. Ook is de keuze, bijvoorbeeld in kleuren, minder dan bij olie. Wanneer u kiest voor lak dan heeft u de keuze uit mat, extra mat of glans.

Kortom, beide vloeren kennen zowel voor- als nadelen. Het kan daarom verschillen per huishouden, interieur of budget welke vloer het beste bij uw wensen zou aansluiten. Laat u daarom altijd goed informeren. Bij Martijn de Wit Vloeren bent u altijd welkom voor advies!

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan

  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?
  Neem contact met ons op:
  Mail

  WhatsApp

  Schagen

  Amsterdam