Skip to main content

Houten vloer en luchtvochtigheid: waar moet u op letten?

Gepost op 03 november 2015

U bent natuurlijk trots op uw mooie houten vloer en u bent hier dan ook zeer zuinig op. Maar naast het juiste onderhoud is het belangrijk om nog ergens goed op te letten; de luchtvochtigheid van de kamer.

Relatieve luchtvochtigheid

De lucht om ons heen bevat waterdamp. De hoeveelheid waterdamp die de lucht op het moment van meten bevat in verhouding tot de hoeveelheid waterdamp die de lucht bij dezelfde temperatuur maximaal kan bevatten, wordt de relatieve luchtvochtigheid genoemd en wordt uitgedrukt in procenten. Meer dan 100 procent kan niet, want dan wordt het water omgezet in mist of condens. Dit zien we natuurlijk bij koude temperaturen; koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht.

Het is dus belangrijk om voor de juiste temperatuur en relatieve luchtvochtigheid te zorgen. Dit kan eenvoudig gemeten worden met een digitale hygrometer. We raden u aan om de luchtvochtigheid tussen de 50 en 60 procent te houden. Dit is niet alleen voor uw houten vloer een fijne leefomgeving, maar ook voor uzelf en uw dieren en planten.

Te hoge luchtvochtigheid bij uw houten vloer

Extreme luchtvochtigheid kan erg slecht voor uw houten vloer zijn. Het hout van uw houten vloer kan bij een te hoge luchtvochtigheid blijvend vervormen, doordat het hout het vocht in de lucht langzaam opneemt. Hierdoor gaat het hout uitzetten en de vloer kan zelfs bol komen te staan. Tevens zal de kamer door de hoge luchtvochtigheid gevoeliger zijn voor huisstofmijt, muffe lucht en schimmels. U kan de luchtvochtigheid in de kamer laten afnemen door regelmatig te ventileren. Daarnaast kan u een luchtontvochtiger aanschaffen om de vochtige lucht af te voeren.

Te lage luchtvochtigheid

Ook als de luchtvochtigheid in de kamer te laag is, kan dit zeer nadelig voor uw houten vloer zijn. De houten vloer zelf bevat ook water, de hoeveelheid hiervan hangt af van het soort hout. Een te lage luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat het water uit de houten vloer wordt onttrokken. Bij langdurige blootstelling hieraan kan dit resulteren in krimpnaden, scheuren en schotelen van uw houten vloer. Tevens kan een lage luchtvochtigheid slecht voor uw gezondheid zijn. Zo kan u last krijgen van droge huid, ogen, neus en keel. Ook zal u sneller vatbaar voor verkoudheid zijn. Een te lage luchtvochtigheid kan u verhelpen door een luchtbevochtiger te plaatsen in de kamer of waterbakjes aan de verwarming te plaatsen.

Meer advies over waar u op moet letten bij het aanschaffen van een houten vloer? Neem contact met ons op of bezoek de website van Martijn de Wit Vloeren voor meer informatie.

Hongaarse punt houten vloer, gelegd door Martijn de Wit Vloeren

 

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan

  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?