houten vloer

Een houten vloer leggen, wat voor soorten zijn er?

Wil je binnenkort graag een houten vloer leggen maar weet je nog niet zo goed wat de opties zijn? Allereerst is het een goede keuze geweest om deze beslissing te maken. Houten vloeren geven namelijk een warme uitstraling, wat absoluut bijdraagt aan de sfeer in huis. Een houten vloer heeft bovendien een tijdloos karakter en gaat over het algemeen lang mee. Daarnaast zijn ze makkelijk te onderhouden en schoon te maken, of je nu voor een massief houten vloer of een eiken houten vloer gaat. Houten vloeren zijn er in een heleboel verschillende soorten en maten. Maar wat zijn de mogelijkheden eigenlijk? In dit artikel vind je een handig overzicht.

 

Het kiezen van een kleur

Hoe kies je een geschikte kleur voor je houten vloer? Houten vloeren zijn er in verschillende kleuren, of je nu voor een massief houten vloer of voor een multiplank parket gaat. Een lichte kleur vloer zorgt ervoor dat je meubels meer opvallen en een donkere kleur dat de ruimte wat knusser wordt. Bedenk dus van tevoren of je de ruimte juist groter, of kleiner zou willen doen lijken. Probeer ervoor te zorgen dat er een natuurlijk contrast ontstaat.

 

De verschillende houtsoorten

Houten vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende soorten hout. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een eiken houten vloer. Dit is een erg populaire optie, aangezien dit type vloer sterk en duurzaam is en tegelijkertijd in verschillende soorten huishoudens past. Veel soorten houten vloeren zijn in meerdere kleuren verkrijgbaar, maar er zijn uitzonderingen. Een wengé houten vloer heeft van zichzelf bijvoorbeeld een donkere kleur. Een houten vloer leggen van wengé is aan te raden in een ruimte waar je contrast zou willen. Heb je wat minder te besteden? Dan kan een grenen houten vloer een goede oplossing zijn. Dit type hout heeft een natuurlijke uitstraling, doordat het onbewerkt is.

 

Een andere populaire optie is een parketvloer. Dit type vloer kan op een heleboel verschillende manieren gelegd worden en er zijn een hoop verschillende soorten. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een massief houten vloer; deze zien er erg natuurlijk uit. Andere opties zijn bijvoorbeeld lamelparket en multiplank parket.

Kan je wel wat inspiratie gebruiken?

Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!