Een houten vloer laten roken

Als je de uitstraling van gerookte houten vloeren mooier vindt, kun je jouw houten vloer laten roken. Door het roken van de vloer wordt de vloer donkerder in de kleuren grijs/bruin.
Je verandert dus de basiskleur van de plank door de vloer te laten roken. Alle verdere afwerkingen die je er later op laat aanbrengen veranderen, doordat de oorspronkelijke kleur van de plank is verandert. Het roken van de vloer is dus een tussen afwerking en geen eindafwerking. Wanneer de vloer gerookt is moet het nog afgewerkt worden met olie of lak.

Typen vloeren die kunnen worden gerookt

Het enige type houten vloeren die gerookt kunnen worden zijn eiken houten vloeren. Dat komt omdat eikenhout een stofje genaamd tannine bevat. Door de tannine in eiken hout in aanraking te brengen met een ammoniakdamp verkleurt het eikenhout naar een donkerder grijs/bruin.

Alle andere houtsoorten bevatten geen of zeer weinig tannine, wat er voor zorgt dat ze niet gerookt kunnen worden.

Wat is het verschil tussen dubbel roken of enkel roken?

Met dubbel roken denkt men al snel aan het twee keer laten roken van de vloer. En met enkel roken het een keer laten roken van de vloer. Dit is incorrect, bij beide manieren wordt er slechts 1 handeling uit gevoerd. Dubbel roken houdt in dat de tannine langer blootgesteld wordt aan de ammoniakdamp. Er is geen precieze tijd hiervoor, het is dus ook niet zo dat het dubbel roken tweemaal zo lang duurt als enkel roken.

Het is dan ook beter om over licht gerookte eiken vloeren of donker gerookte eiken vloeren te spreken.

Heeft de vloer een gelijke kleur na het roken?

De vloer heeft niet een uniforme kleur na het roken. Dat komt omdat elke plank een ander gehalte van tannine bevat als de andere. De eiken planken zullen onderling van kleur verschillen, ondanks dat ze in dezelfde kamer, op hetzelfde moment zijn gerookt.

 

Kan je wel wat inspiratie gebruiken?

Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!