Skip to main content

Een houten vloer isoleren, hoe doe je dat?

Gepost op 29 oktober 2019

Houten vloeren kunnen geluidsoverlast en warmteverlies veroorzaken. Maar niet getreurd! Daar valt iets aan te doen. Er bestaan genoeg isolatiematerialen, waarmee je eenvoudig het geluid kunt verminderen en ervoor kunt zorgen dat er geen warmte verloren gaat. Lees verder om erachter te komen hoe je een houten vloer het beste kunt isoleren.

Ventilatie in de kruipruimte

Zorg er allereerst voor dat er genoeg ventilatie aanwezig is in de kruipruimte. Als je last hebt van vochtproblemen in de kruipruimte, dien je deze problemen als eerst aan te pakken. Je kunt zelf aan de slag gaan om je kelder of kruipruimte waterdicht te maken. Op die manier zorg je er ook nog eens voor dat je schimmel en een muffe lucht voorkomt.

Houtvochtigheid controleren

Check van tevoren wat de houtvochtigheid van de vloer is, voordat je de isolatieplaten aanbrengt. Als je dit niet doet, bestaat er de kans dat je vloer gaat rotten. De houtvochtigheid mag maximaal 20% zijn. Er bestaan speciale houtvochtmeters om de vochtigheid te kunnen meten.

De isolatie aanbrengen

Is de vloer droog? Dan kun je de isolatie aanbrengen. Zorg ervoor dat de platen strak tussen de draagbalken komen te zitten. Dit doe je door de afstand tussen de balken op te meten en daar 2 cm bij op te tellen. Het is natuurlijk van belang dat er geen kieren meer zijn. Vergeet niet dat je de afstand tussen de eerste balk en de muur ook moet isoleren. Zorg voor geschikte veiligheidskleding, zoals een bril en masker, zodat je zo min mogelijk kans hebt op  irritatie van bijvoorbeeld de ogen of huid.

Heb je de isolatieplaten aangebracht? Dan is het van belang dat je deze op hun plaats houdt. Dit kun je doen door nylon draad te gebruiken. Ook panlatten zijn hierbij een optie. Een houten vloer isoleren hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Als je het echter niet zo goed aandurft, kun je uiteraard altijd hulp inschakelen, bijvoorbeeld van een klusbedrijf.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan

  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?