Houten vloeren kunnen geluidsoverlast en warmteverlies veroorzaken. Maar niet getreurd! Daar valt iets aan te doen. Er bestaan genoeg isolatiematerialen, waarmee je eenvoudig het geluid kunt verminderen en ervoor kunt zorgen dat er geen warmte verloren gaat. Lees verder om erachter te komen hoe je een houten vloer het beste kunt isoleren.
Ventilatie in de kruipruimte
Zorg er allereerst voor dat er genoeg ventilatie aanwezig is in de kruipruimte. Als je last hebt van vochtproblemen in de kruipruimte, dien je deze problemen als eerst aan te pakken. Je kunt zelf aan de slag gaan om je kelder of kruipruimte waterdicht te maken. Op die manier zorg je er ook nog eens voor dat je schimmel en een muffe lucht voorkomt.
Houtvochtigheid controleren
Check van tevoren wat de houtvochtigheid van de vloer is, voordat je de isolatieplaten aanbrengt. Als je dit niet doet, bestaat er de kans dat je vloer gaat rotten. De houtvochtigheid mag maximaal 20% zijn. Er bestaan speciale houtvochtmeters om de vochtigheid te kunnen meten.
De isolatie aanbrengen
Is de vloer droog? Dan kun je de isolatie aanbrengen. Zorg ervoor dat de platen strak tussen de draagbalken komen te zitten. Dit doe je door de afstand tussen de balken op te meten en daar 2 cm bij op te tellen. Het is natuurlijk van belang dat er geen kieren meer zijn. Vergeet niet dat je de afstand tussen de eerste balk en de muur ook moet isoleren. Zorg voor geschikte veiligheidskleding, zoals een bril en masker, zodat je zo min mogelijk kans hebt op irritatie van bijvoorbeeld de ogen of huid.
Heb je de isolatieplaten aangebracht? Dan is het van belang dat je deze op hun plaats houdt. Dit kun je doen door nylon draad te gebruiken. Ook panlatten zijn hierbij een optie. Een houten vloer isoleren hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Als je het echter niet zo goed aandurft, kun je uiteraard altijd hulp inschakelen, bijvoorbeeld van een klusbedrijf.