Gaan houten vloeren en huisdieren goed samen?

Een houten vloer en een huisdier

Beschik je over een houten vloer, maar heb je ook één of meerdere huisdieren? Of overweeg je een houten vloer te nemen maar vraag je je af of dit wel handig is in combinatie met het hebben van een huisdier? Het is goed mogelijk om een houten vloer te hebben liggen terwijl er ook dieren door het huis lopen. Toch is het belangrijk dat je de vloer goed onderhoudt en dat je de nodige voorzorgsmaatregelen treft. Hieronder vind je een aantal handige tips.

Onderhoud de houten vloer goed

Uiteraard is het altijd van belang dat je je houten vloer goed onderhoudt, maar wanneer je een huisdier hebt is dit zelfs nóg belangrijker. Een hond of kat loopt bijvoorbeeld veel rond door het huis en neemt vaak viezigheid mee van buiten. Ook kunnen de dieren krassen in de vloer veroorzaken met hun nagels. 

Zorg ervoor dat je de vloer regelmatig reinigt, bijvoorbeeld door te stofzuigen en te dweilen. Hierbij is het van belang dat je de vloer niet te nat dweilt, zodat deze geen waterschade oploopt. 

Knip de nagels van je dier

Als de nagels van je hond te lang worden, veroorzaken ze gemakkelijk krassen op de houten vloer. Het is verstandig om de nagels regelmatig te (laten) knippen, om schade te voorkomen. 

Maak gebruik van matjes

Om te voorkomen dat het dier vuil van buiten mee het huis in neemt, doe je er goed aan een matje bij de ingang van het huis te plaatsen. Zo wordt een deel van het vuil opgevangen en hoef je minder vaak te stofzuigen. Heb je een kat, dan is het daarnaast ook verstandig om een matje voor de kattenbak te plaatsen, zodat de vloer schoon blijft. 
Tot slot is het goed om matjes onder de drink- en eetbakjes van je huisdier te leggen. Mocht er iets naast de bakjes vallen, dan komt dit niet op de grond terecht maar op het matje. 

Kan je wel wat inspiratie gebruiken?

Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!