Een houten visgraat vloer leggen

Houten visgraat vloeren kunnen erg mooi zijn. Het leggen ervan is echter niet eenvoudig, al is dit de afgelopen jaren wel makkelijker geworden dan voorheen het geval was. Bepaalde innovaties maken het in principe mogelijk om zelf een visgraat vloer te leggen, maar toch kun je dit klusje beter overlaten aan experts. Wil je desalniettemin graag weten hoe het leggen van een houten visgraat vloer in z’n werk gaat? Lees er meer over in dit artikel.

 

Het leggen van de eerste baan

Nadat je het parket hebt aangeschaft, bijvoorbeeld bij een houten vloeren specialist, zal deze allereerst moeten acclimatiseren. Als dit gebeurd is, dan kun je aan de slag met het leggen van je houten visgraat vloer. De verpakking bevat twee verschillende onderdelen, namelijk linker- en rechterdelen vloer. Begin de eerste baan midden in de ruimte te leggen, op een stuk dat het langst door kan lopen. Dit stuk wordt aangeduid met een touwtje. Zorg ervoor dat zowel het eerste linker- als rechterdeel het touwtje een stukje raakt. Hiermee zorg je ervoor dat de eerste baan perfect recht komt te liggen. Laat de eerste baan een tijdje liggen, zodat de lijm op kan drogen. 

 

De rest van de vloer

Als de eerste baan gelegd is, kun je aan de slag met de rest van de houten visgraat vloer. Ga er niet automatisch vanuit dat de eerste baan goed vastzit, het kan zo zijn dat deze een beetje verschuift wanneer je de overige banen er tegenaan legt. Ga dus voorzichtig te werk en controleer tussendoor of de eerste baan nog wel goed ligt. Sommige delen van de vloer zullen op maat moeten worden gezaagd, op stukken waar geen volledige planken passen. Let op: geef de houten visgraat vloer wat ruimte om eventueel nog uit te kunnen zetten.

 

Kun je niet wachten om jouw huis te voorzien van een houten visgraat vloer? Bezoek snel een houten vloeren specialist en laat je adviseren!

Kan je wel wat inspiratie gebruiken?

Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!