Skip to main content

Alles over vloerverwarming en hout

Gepost op 10 maart 2014

HOUT OP VLOERVERWARMING

Hout op vloerverwarming: lange tijd was dit in Nederland ondenkbaar, maar inmiddels is het voor ons de normaalste zaak van de wereld. Wij installeren dagelijks vloerwarming op houten vloer. Onze adviseurs kunnen u precies vertellen welke houtsoort hiervoor wel en welke niet geschikt is, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Ook PVC, laminaat en linoleum kan op vloerverwarming worden toegepast.

KENNIS VAN ZAKEN

Tot voor kort dacht men dat hout, doordat het in principe blijft werken, niet te combineren was met vloerverwarming. Nu weten we gelukkig wel beter. Na jarenlang testen en innoveren is de combinatie nu zelfs ideaal te noemen. U kunt vloerverwarming zelfs als hoofdverwarming inzetten, in combinatie met een houten vloer (PVC, laminaat en linoleum). Daarmee is uw speelveld een stuk ruimer geworden: u bepaalt zelf of u al dan niet voor vloerverwarming kiest, ook als u een houten vloer wilt. Natuurlijk krijgen we regelmatig vragen over deze bijzondere combinatie. De meest gestelde vragen hebben wij hier verzameld.

Vraag 1: Is het wel verantwoord om hout op vloerverwarming te plaatsen?

Het antwoord is volmondig ja. Veel mensen denken ten onrechte dat vloerverwarming te warm is voor het hout. Al onze parketsoorten die geschikt zijn voor vloerverwarming, hebben een zware test doorstaan. Ze zijn getest met water dat bij het binnengaan van het systeem een temperatuur had van 40°C. Dat is veel heter dan voor dagelijks gebruik nodig is. De meeste nieuwe vloerverwarmingssystemen zijn zelfs begrensd op 37°C. En toch kwamen deze vloeren probleemloos door de test. U hoeft dus alleen nog te letten op de omstandigheden die voor elke houten vloer van belang zijn. Zo is het belangrijk dat de relatieve luchtvochtigheid in de woning bij voorkeur tussen de 50% en 60% ligt.

Vraag 2: Zijn alle houtsoorten geschikt voor vloerverwarming?

Nee, niet alle houtsoorten zijn geschikt voor vloerverwarming. Sommige houtsoorten zijn niet geschikt, of nog niet getest. Maar de meest populaire houtsoorten zoals eiken, noten, kambala en afzelia zijn uitstekend met vloerverwarming te combineren. In de showroom kunnen we u een hele reeks houtsoorten en systemen laten zien die u samen met vloerverwarming kunt laten leggen.

Vraag 3: Hout heeft een isolerende werking. Heb ik dan wel voldoende rendement van de vloerverwarming?

Het klopt dat hout trager warm wordt dan bijvoorbeeld een plavuis. Maar hout koelt ook langzamer af en blijft daardoor langer warmte afgeven. Dit betekent dat u vloerverwarming in combinatie met hout anders zult gebruiken dan in combinatie met plavuizen. Het resultaat is dat hout op vloerverwarming voor een constante comfortabele temperatuur zorgt. Onze adviseurs vertellen u graag hoe u dat op een eenvoudige manier kunt bereiken.

Vraag 4: Zijn alle vloersystemen geschikt voor vloerverwarming?

Nee, niet allemaal. Massief hout is hiervoor bijvoorbeeld niet geschikt. Maar het overgrote deel van onze collectie is wel uitstekend te combineren met vloerverwarming. Een topper in dit opzicht is de systeemvloer. Deze planken zijn opgebouwd uit verschillende kruislings verlijmde lagen. Hierdoor wordt werking van het hout in de breedte teruggebracht tot een minimum, waardoor de vloer heel stabiel is. Natuurlijk zijn er ook andere combinaties mogelijk. In de winkel laten wij u graag het hele scala zien.

Vraag 5: Zijn er regels waar ik me aan moet houden m.b.t. het gebruik van parket op vloerverwarming?

Ten eerste is het bij nieuw aangelegde systemen van belang dat u de opstook- en afkoelprocedure uitvoert. Op de volgende bladzijde vertellen we precies hoe dat werkt. De ingangstemperatuur van het water mag niet meer dan 48°C zijn. Het is belangrijk dat de vloerverwarming op een constante temperatuur gehouden wordt. Dat levert u het beste rendement op. Bovendien is een constante temperatuur van het hout ook het meest comfortabel voor uw leefklimaat.

Vraag 6: Ik heb een appartement met vloerverwarming en ik ben verplicht om een ondervloer te plaatsen die het contactgeluid met 10db reduceert. Bestaat er een houten vloer die zwevend geplaatst kan worden op vloerverwarming?

Jazeker, in verschillende uitvoeringen zelfs! In de showroom kunnen wij u alle mogelijkheden laten zien.

Vraag 7: Ik heb een vloerverwarmingssysteem van 10 jaar oud. Kan hier ook een houten vloer op verlijmd worden?

In principe is dit geen probleem. In sommige gevallen voeren wij een speciale voorbehandeling uit op de cementdekvloer. Wel raden wij u aan om contact op te nemen met uw installateur. Die kan bepalen of uw systeem geschikt is, of dat er een aanpassing nodig is.

Vraag 8: Zijn er speciale soorten lijm of voorbewerkingen nodig om parket op vloerverwarming te plaatsen?

De lijmen die wij gebruiken zijn speciaal getest voor parket op vloerverwarming. De werkvoorbereider bekijkt bij u ter plaatse welk materiaal het meest geschikt is en inspecteert de ondervloer om te bepalen of die geschikt is voor het verlijmen van parket. Is dit niet het geval, dan krijgt de ondervloer een speciale voorbehandeling om hem alsnog geschikt te maken.

Vraag 9: Hoeveel garantie krijg ik?

Op al onze vloeren geven wij een volledige garantie van 5 jaar. Dit geldt dus ook voor parket op vloerverwarming.

Vraag 10: Wat is het rendement van de vloerverwarming met parket?

Vloerverwarming kan alleen bij parket met een dikte van maximaal 22 mm. De warmteweerstand van de vloer zelf mag niet meer dan 0,14 m²K/W bedragen. Anders draagt de vloer te weinig warmte over. In het algemeen geldt: hoe dunner de vloer, hoe meer warmte hij doorlaat. Exacte cijfers verschillen per houtsoort, maar hieronder geven wij u vast een paar voorbeelden.

WARMTEWEERSTAND: (indicatief)

Mozaïek, of patroonvloeren ± 0,040 m² K/W

Systeemplank, 13-21 mm ± 0,100 m² K/W

Tapisvloer, 6 mm op 8 mm mozaïek eiken ± 0,116 m² K/W

Bourgognevloer, 9 mm op 8 mm mozaïek eiken ± 0,119 m² K/W

Onderstaande harde vloeren, zonder tussenvloer:

PVC ca. 0,019 m2 K/W

Laminaat, 0,07 – 0,09 m2 K/W

Linoleum, ca. 0,06 / Vinyl, 0,04 m2 K/W

Conclusie:

Vloeren (parket) op vloerverwarming is een ideale combinatie van warmte, comfort en een schitterende vloer. Bij Martijn de Wit Vloeren zorgen wij voor de beste materialen en een nauwgezette werkvoorbereiding, zodat u uw parket probleemloos op vloerverwarming kunt laten leggen.

PROCEDURES ROND VLOERVERWARMING

Vóór het aanbrengen van de vloer

• Bij natte systemen (buizen in cement/beton/anhydriet) moet de vloer minstens 6 tot 8 weken drogen of uitharden, voordat u de verwarming aanzet.

• Bij droogbouw systemen kunt u binnen 24 uur het systeem starten. Ook kunnen wij meteen beginnen met het monteren van de parketvloer, die alleen tijdens de montage niet verwarmd mag worden.

Opstoken en afkoelen, vóór het aanbrengen van de parketvloer

• Dag 1: het water van de vloerverwarming verwarmen tot 20ºC.

• Dag 2 – 5: de temperatuur van het water verhogen, steeds met 5ºC per dag, tot de maximale werktemperatuur van c.a. 40ºC.

• Dag 6 – 9: de temperatuur van het water verlagen, steeds met 5ºC per dag, tot 20ºC.

• Dag 10 – 17: de cyclus van opwarmen en afkoelen één keer herhalen.

• Let op! Voordat u de opstookprocedure kunt starten, moet de zandcement dekvloer droog zijn. Als er een nieuwe zandcement dekvloer wordt aangebracht, houdt u voor elke centimeter dikte minimaal 1 tot 1,5 week droogtijd aan, met een minimum van 6 weken. Onze medewerkers zullen het vochtgehalte controleren voordat zij starten.

Aanbrengen van de vloer

• Tijdens het aanbrengen van de vloer (en eventuele voorstrijk middelen of egalisatielagen) moet de vloerverwarming uit staan of op maximaal 20 graden watertemperatuur..

• Wij gebruiken een kwalitatief hoogstaande lijm, die speciaal geschikt is voor vloerverwarming.

Nadat uw vloer gelegd is

• Minimaal drie dagen wachten voordat u de vloerverwarming weer aanzet.

• Dag 4: het water van de vloerverwarming verwarmen tot 20ºC.

• Dag 5 – 8: de temperatuur van het water verhogen, steeds met 5ºC per dag, tot de gewenste temperatuur in de ruimte.

• De temperatuur van het vloeroppervlak mag maximaal 28ºC zijn.

• Tijdens het stookseizoen de temperatuur van de vloer en het water constant houden (een HR ketel doet dit automatisch!) en ook ’s nachts niet lager zetten.

• Schommelingen in temperatuur zo klein mogelijk houden en, als ze noodzakelijk zijn, zo langzaam mogelijk laten ontstaan.

Houten vloer in appartement; geluidsoverlast, ondervloeren en geluidsisolatie

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

    Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

    Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure



    Martijn de Wit Vloeren Schagen
    Witte Paal 323
    1742 LD Schagen

    tel: 0224-291090
    info@martijndewitvloeren.nl

    Openingstijden Schagen:

    Maandag t/m vrijdag
    08.00 - 17.30 uur
    Zaterdag
    09.00 - 17.00 uur

    Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

    Skoon 80
    1511 HV Oostzaan

    tel: 020-7220900
    info@martijndewitvloeren.nl

    Openingstijden Amsterdam:

    Dinsdag t/m vrijdag
    09.00 - 17.30 uur
    Zaterdag
    09.00 - 17.00 uur

     
    Heeft u een vraag?