Milieubewust ondernemen en certificering

Alle producten van Martijn de Wit Vloeren worden geproduceerd onder strikte Europese regelgeving en voldoen aan alle daarvoor gestelde eisen. Onze producten zijn CE, Cradle to Cradle™ Bronze en EUTR gecertificeerd. Ook kiest Martijn de Wit Vloeren ervoor om nagenoeg uitsluitend met FSC-hout te werken.

Martijn de Wit Vloeren streeft ernaar om de vloeren op een zo milieubewust en efficiënt mogelijke manier te produceren. In de fabrieken wordt energie teruggewonnen uit de overblijfselen van de productie, waarmee de droogkamers en panden worden verwarmd. Hierin zijn de fabrieken volledig zelfvoorzienend. 

 

Hiernaast is de productie en verwerking van hout zeer energie efficiënt. Hout stoot minder CO2 uit dan andere bouwmaterialen en slaat gedurende de gehele levensduur koolstof op. Koolstof is op vele manieren te hergebruiken en ook oud hout kan goed worden hergebruikt. Ecologisch gezien is hout dus de beste keuze als bouwmateriaal.

De producten van Martijn de Wit Vloeren voldoen aan de hoogste milieueisen. Deze eisen zijn in de huidige markt al belangrijk, maar worden in de toekomst essentieel. Wanneer u kiest voor de producten van Martijn de Wit Vloeren, wordt u volledig ontzorgd in deze ontwikkeling. Wij leveren alleen de meest duurzame producten.

Houten vloer brede planken

 

Houten vloer brede planken

Cradle to Cradle™ Bronze

Cradle to Cradle™ is de ultieme vorm van duurzaam ondernemen, die volledig draait om hergebruik. Volgens het Cradle to Cradle™ principe staat afval gelijk aan voedsel. Dit betekent dat elke gebruikte grondstof volledig kan worden hergebruikt, zonder dat het zijn waarde verliest.

Het Cradle to Cradle™ certificaat beoordeelt op de volgende vijf punten:

  1. De samenstelling van de producten
  2. De mogelijkheid tot hergebruik
  3. Het gebruik van hernieuwbare energie
  4. Duurzaam waterbeheer
  5. Sociale rechtvaardigheid

Onze producent is op deze vijf punten goed beoordeeld, en is daarom een van de weinige houtproducenten ter wereld die het Cradle to Cradle™ certificaat mag dragen.

Cradle to Cradle™ heeft een duidelijk verband met een circulaire economie. Een circulaire economie is een economisch systeem waarin producten en materialen worden hergebruikt en grondstoffen hun waarde behouden. Dit is verschillend aan het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die niet worden hergebruikt.

Bij een product dat Cradle to Cradle™ is gecertificeerd, is kwaliteit zeer belangrijk. Deze kwaliteit wordt bij Martijn de Wit Vloeren gewaarborgd door jaarlijkse controles die worden uitgevoerd door externe bureaus. Zo kan de allerhoogste kwaliteit worden gegarandeerd.

 

FSC

De Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale organisatie die zich inzet voor bosbehoud en verantwoord bosbeheer wereldwijd. Volgens FSC is bosbeheer verantwoord wanneer op een evenwichtige manier rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die hierbij horen. Denk daarbij aan bescherming van het leefgebied van planten en dieren, respect voor de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders en het verdienen van geld en hout oogsten met behoud van het bos. Wanneer een bos goed wordt beheerd, loopt het minder risico om te worden gekapt voor andere, niet verantwoorde doeleinden. FSC heeft dit op een transparante manier geregeld, en wordt (mede hierdoor) gesteund door alle grote milieu- en ontwikkelingsorganisaties.

Hout- en papiersoorten die uit een FSC-gecertificeerd bos afkomstig zijn, hebben het FSC-label. Om er zeker van te zijn dat producten met een FSC-label daadwerkelijk uit een gecertificeerd bos komen, moeten alle schakels in de handelsketen van de producten worden gecertificeerd. Deze certificering wordt gedaan door onafhankelijke certificeerders.

Hoe meer vraag er is naar FSC-producten, hoe meer hectare bos er volgens de FSC-richtlijnen zullen worden beheerd. Op deze manier krijgt het bos economische waarde waardoor het behouden blijft en er een gezonde leefomgeving voor mens en dier blijft bestaan.

Houten vloer brede planken

 

Houten vloer brede planken

CE

CE staat voor Conformité Européenne, wat betekent dat de producten die de CE-marketing hebben, in overeenstemming zijn met de daarvoor gestelde regels binnen de EER (Europese Economische Ruimte). 

 

EUTR

De European Timber Regulation (EUTR) is een wet die het gebruik van illegaal gekapt hout tegengaat. Door deze wet is vanaf 1 maart 2013 iedereen die hout op de Europese markt brengt, verplicht om te kunnen laten zien waar het vandaan komt. Er moet worden aangetoond uit welke bron het hout afkomstig is en dat het is gekapt volgens de regels van het land van herkomst.