Skip to main content

Stappenplan voor zelf parket leggen

Gepost op 17 juli 2018

Je bent aan het kijken voor een nieuwe vloer en eigenlijk schrik je best van de prijzen. Naast de vloer zelf, moet je ook nog plinten en een ondervloer aanschaffen. Hier had je geen rekening mee gehouden bij de kostenberekening. Als klap op de vuurpijl besef je dat het ook nog gelegd moet worden. Uiteindelijk besluit je om dit zelf te gaan doen omdat een nieuwe vloer anders echt veel te duur wordt. Een vloer leggen kan toch niet zo moeilijk zijn? Nou dat is het wel. Je wilt het wel goed doen want anders krijg je van al je familie en vrienden alleen maar opmerkingen. Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je een parket vloer moet leggen.

De voorbereidingen

De parket vloer kan natuurlijk niet zomaar gelegd worden. Hier gaan tal aan voorbereidingen aan vooraf. Alle oneffenheden en het vocht moet worden verwijderd. Bij een betonnen ondervloer is het dus belangrijk dat je deze egaliseert. Bij een houten ondervloer moet je zorgen dat alle loszittende spijkers verwijderd zijn. Een betonnen ondervloer mag maximaal een vochtigheidsgraad hebben van -2%. Een houten ondervloer maximaal van -8%. Is de vochtigheidsgraad wel hoger, dan kan dit na het leggen gaan zorgen voor veel problemen.

Stap 1: Ondervloer leggen

De ondervloer dient strak tegen elkaar aangelegd te worden. Dit is niet het lastigste van de hele klus en ben je dus ook zo mee klaar. Je moet wel rekening houden dat je de juiste ondervloer koopt i.v.m. geluidsoverlast voor onder of bovenburen.

Stap 2: Het leggen van de vloer

Voordat er gelegd gaat worden, moet er gekozen worden in welke richting je het parket wilt hebben. Dit wordt normaliter gedaan in de richting van het licht. Nu kan de eerste rij gelegd worden. Hierbij moet de tongen naar de muur wijzen. Nadat dit gedaan is, kunt u houten wiggen of stelplaatjes plaatsen. Dit gebeurt tussen de vloer en moer om uitzetting te creëren.Hierna kan je de tweede rij gaan leggen maar houdt wel 1 á 2 cm ruimte over tussen de rijen. Kom je tijdens het leggen obstakels tegen? Dan dien je dit zelf uit de vloer te zagen. Houdt altijd rekening met 10 tot 15 mm uitzetting. Als de vloer helemaal gelegd is, kunnen de houten wiggen weggehaald worden. Daarna is het alleen nog een kwestie van de plinten plaatsen en de vloer is klaar voor gebruik.

Vindt je het toch allemaal iets te lastig? Laat het dan leggen door een professional van Martijn de Wit.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan

  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?
  Neem contact met ons op:
  Mail

  WhatsApp

  Schagen

  Amsterdam