Vloerverwarming onder houten vloer: is dat mogelijk?

Gepost op 22 juli 2021

Kort gezegd: Ja. Het is mogelijk om vloerverwarming onder een houten vloer aan te brengen. Echter zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden.

Rendement

Je wilt je natuurlijk geen ongeluk stoken om ook maar een beetje mee te krijgen van de warmte. Je wilt met een klein beetje stoken heerlijke warme voeten hebben, en daarom is het belangrijk om te letten op de dikte van de houten vloer. Hoe dikker de vloer, hoe minder warmte erdoorheen kan komen. Om het rendement verschil zo klein mogelijk te houden, is het dus belangrijk om een dunne houten vloer te kiezen, zodat de warmte van de vloerverwarming makkelijk door de houten vloer heen kan dringen. Daarnaast is het raadzaam om de vloer direct op de vloerwarming te verlijmen, zodat de warmte niet verloren gaat.

De juiste houten vloer

Hout is een natuurproduct, wat betekent dat het van nature reageert op warmte. Dit maakt niet elke houtsoort geschikt om gecombineerd te worden met vloerverwarming. Eikenhout is bijvoorbeeld een houtsoort die uitstekend samengaat met vloerverwarming, als de planken maar niet te breed of te dik zijn. Het soort plank is ook nog van belang. Een lamelplank leent zich goed voor vloerverwarming, omdat het een samengestelde plank is die minder werkt dan een normale plank.

Vloerverwarming systeem

Qua vloerverwarming systeem zijn er eigenlijk geen harde eisen waar je op moet letten wanneer je ze onder een houten vloer gaat leggen. Elke vloerverwarming systeem is te combineren met een houten vloer. Wat belangrijk is om op te letten, is dat je vloerverwarming goed gelegd en afgewerkt wordt. Bij elk soort vloerverwarming systeem moeten er met andere dingen rekening gehouden worden, dus laat je goed informeren.

Vloerverwarming onder houten vloer: absoluut mogelijk, maar let op bovenstaande zaken. En als laatste, leg geen kleed of andere vloerbedekkingen op je houten vloer met vloerverwarming: hierdoor hoopt warmte zich op, waardoor je houten vloer kan beschadigen en de vloerverwarming niet goed zijn werk kan doen.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan
  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?