Martijn de Wit vloeren

PVC en houten vloer bewerken mogelijkheden en kosten

Om te beginnen is hout een natuurproduct waar als PVC synthetisch is. Dit brengt een aantal beduidende verschillen met zich mee met betrekking tot de mogelijkheden om je houten vloer te bewerken. Bij een houten vloer is het mogelijk om de uitstraling door middel van talloze opties naar wens aan te passen.  Denk hierbij aan diverse legwijzen, maatvoeringen, sorteringen en ruim scala aan afwerkingen. De uiteindelijke hout keuze met deze bewerkingen bij elkaar opgeteld vormen samen de prijs per vierkante meter. 


Alhoewel PVC verkrijgbaar is in talloze dessins, zijn de meeste bewerkingen niet van toepassing op PVC vloeren en blijven de verschillen in kosten per vierkante meter dus lager dan bij hout. Oneerbiedig samengevat is PVC niet veel meer dan een hoge resolutie foto van echt hout, uitgeprint, met antislijtlaag erop. Deze synthetische eigenschappen van PVC maken het product bijzonder onderhoudsvriendelijk. Enkel stofzuigen en dweilen naar eigen inzicht is voldoende om de uitstraling van de vloer zo lang mogelijk in topconditie te houden.  


Hout is dus een natuurproduct en bevat een soort poriën waardoor het, mits onbehandeld, zich gedraagt als een spons en vloeistoffen naar zich toe trekt. Om deze reden bestaan er diverse soorten beschermingen om dit tegen te gaan. Deze bescherming moet vervolgens aandachtig worden onderhouden om de uitstraling van de vloer zo lang mogelijk in topconditie te houden. Een voorbeeld van dit onderhoud is door te dweilen met een speciale zeep die deze beschermlaag voedt en de poriën afdicht. 

Kan je wel wat inspiratie gebruiken?

Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!