Skip to main content

Laminaat verven: kan dat?

Gepost op 20 maart 2022

Dat je muren, plafonds en meubels kunt verven, weten we al lang. Maar je laminaat verven, kan dat wel? Het antwoord op die vraag is ‘ja’. Je kan laminaat verven, het vergt alleen even wat voorbereidingswerk. In deze blog vind je een stappenplan voor het laminaat verven.

Stappenplan in het kort

Het stappenplan komt in het kort op de volgende handelingen neer:

 1. De vloer schoonmaken
 2. Het laminaat ontvetten
 3. De vloer opschuren
 4. De laminaat in de grondverf/primer zetten
 5. Het daadwerkelijke verven van het laminaat

Stap 1

Het maakt niet uit wat je gaat verven, de eerste stap is altijd grondig schoonmaken. Maar misschien is stap 0 nog wel belangrijker: het voorwerp/oppervlakte vrij maken van spullen. Haal je vloer dus helemaal leeg. Alle meubels de kamer uit, gordijnen van de rails, etc. Voor het makkelijk verplaatsen van meubels kun je er viltjes onder plakken of stukjes tapijt onder schuiven, zo hoef je je geen breuk te sjouwen. Wanneer de vloer dan helemaal leeg is, kun je gaan schoonmaken. Stofzuig lekker de hele kamer rond en sla vooral die hoekjes, nisjes en kiertjes NIET over. Vergeet de plinten niet mee te nemen tijdens het stofzuigen.

Stap 2

Wanneer de vloer vrij is van vuil en stof, kun je beginnen met het ontvetten. Hier kun je een speciale ontvetter voor halen, maar een sopje met allesreiniger doet ook wonderen. Zorg er wel voor dat het sopje goed doorgeroerd/gemengd is. Maak vervolgens je doekje/dweil nat, wring het goed uit en poetsen maar (en vergeet de plinten en die leuke hoekjes niet).

Stap 3

Nadat je het laminaat ontvet hebt, en goed hebt laten drogen, is het tijd om de vloer lichtjes op te schuren. Dat kun je op twee manieren doen. Je kunt de schuurmachine gebruiken of met de hand aan de gang gaan. Schuur net zo lang door tot dat het laminaat een doffe(re) uitstraling heeft gekregen, zo weet je zeker dat de toplaag eraf is, en de primer/grondverf beter pakt. Vergeet wederom ook niet om de plinten mee te nemen (die dingen worden nogal eens vergeten). Na het schuren nog een keertje stofzuigen om de vloer stofvrij te maken en dan is het tijd voor de grondverf.

Stap 4

Het verfwerk gaat bijna beginnen. Voordat je met de daadwerkelijke verf aan de slag kunt gaat, moet je het laminaat eerst in de grondverf zetten. Dit is een speciale verf die ervoor zorgt dat de daadwerkelijke verf beter aan de vloer hecht, maar ook dat de eventuele zuigende werking van het hout wordt tegengegaan. Nadat je de primer hebt aangebracht, is het belangrijk om de vloer goed te laten drogen en om de ruimte te ventileren. Eventuele verfluchten raak je dan op die manier sneller kwijt.

Stap 5

Het laminaat verven kan beginnen! Pak die pot verf erbij, goed doorroeren met een stokje en dan kan het verven beginnen. Voor een optimaal resultaat kun je na elke verflaag, wanneer deze helemaal droog is, de laag even lichtjes opschuren (en weer stofvrij maken), om een nog betere hechting van de volgende laag te garanderen. Meestal ben je met 2 á 3 lagen verf wel klaar en ziet je vloer er weer als nieuw uit. Veel succes!

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan

  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?
  Neem contact met ons op:
  Mail

  WhatsApp

  Schagen

  Amsterdam