Skip to main content

Laminaat te strak gelegd? Geen nood!

Gepost op 05 november 2021

Help! Ik heb het laminaat te strak gelegd! Hoe kan ik dit nu oplossen? Wees gerust gesteld, je bent niet de eerste persoon die zijn/haar laminaat te strak legt en je zult ook absoluut niet de laatste zijn. Met een paar simpele tips en trucs heb je straks weer mooi platgelegd laminaat.

Oorzaak van te strak gelegd laminaat

Achterhaal de oorzaak van het te strak gelegde laminaat. In een enkel geval is er sprake van een productiefout, maar in veel gevallen vind je in de kreet “Ik heb het laminaat te strak gelegd” het antwoord: het laminaat is te strak gelegd, er is tijdens het leggen onvoldoende ruimte gelaten tussen de vloer en de muren/plinten.

Hout als grondstof

Laminaat wordt gemaakt van hout. Hout is een natuurproduct, wat inhoudt dat het kan reageren op verschillen in temperatuur en vochtgehalte in de ruimte waar het zich bevindt. Een laminaatvloer zal dus, afhankelijk van de omstandigheden in de kamer, kunnen uitzetten of krimpen. Wanneer je dan je laminaat te strak gelegd hebt, heeft het hout geen ruimte meer om te kunnen uitzetten, en zal je vloer bol gaan staan.

Voorzorgmaatregelen bij laminaat leggen

Wil je in een andere ruimte ook laminaat gaan leggen, zorg er dan voor dat je je nieuwe laminaatvloer eerst voorbereidt op het leggen zelf. Laat het hout eerst wennen aan het leefklimaat van die desbetreffende kamer. Dat doe je door het laminaat in de ruimte te leggen, in de gesloten verpakking en dan laat je het voor minimaal 48 uur met rust. Zo kan het teveel aan vocht dat het hout heeft opgenomen in de opslag bij de leverancier weer in evenwicht komen. Belangrijk daarbij is dat je het hout plat neerlegt in de ruimte en niet tegen de muur aanzet; dit kan vervormingen van het hout met zich mee brengen.

              Nadat je nieuwe vloer geacclimatiseerd is, is het tijd om te leggen. Waarbij het dus belangrijk is om ruimte te laten tussen de vloer en de muur/plinten, zodat het hout eventueel kan uitzetten mocht het klimaat in de kamer veranderen. Het minimum aan ruimte tussen de vloer en muur is 1 centimeter, maar een afstand van 1,3-1,5 cm wordt aangeraden. Zo heeft je vloer alle ruimte om te krimpen en uit te zetten.

Een te strak gelegde vloer verhelpen

Heb je je laminaat al te strak gelegd? Met deze stappen heb je het zo opgelost:

 • Onderzoek waar je laminaat te dicht langs de muren en/of deurkozijnen ligt. Verplaats daarbij GEEN meubels, omdat de verplaatsing ervoor kan zorgen dat je vloer dan een beetje gaat bewegen.
 • Zijn er plekken waar de plinten over het laminaat komen? Zet deze plekken vast en haal vervolgens wel je meubels weg.
 • Gebruik afplaktape om te markeren waar je plinten over het laminaat komen. Zo weet je meteen hoeveel laminaat je moet verwijderen en blijf je niet met gaten in je vloer achter.
 • Haal de plinten weg. Hoewel ze er mooi uitzien en voor een nette afwerking zorgen, zitten ze nu de vloer alleen maar in de weg.
 • Haal het overtollige laminaat weg en laat de vloer vervolgens een paar dagen met rust. Zo heeft het alle tijd om weer recht te trekken. Naderhand kun je de plinten dan weer terugplaatsen. Succes!

Je kunt ook je vloer door ons laten leggen. Dan weet je zeker dat het goed gaat!

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan

  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?
  Neem contact met ons op:
  Mail

  WhatsApp

  Schagen

  Amsterdam