Skip to main content

Hoe leg je laminaat: de complete uitleg

Gepost op 23 mei 2022

Laminaat is een van de populairste vloersoorten. Laminaat geeft je de prachtige houtlook die je zoekt, maar is makkelijker te onderhouden dan hout. Het heeft vele voordelen. Een van die voordelen is dat je het makkelijk zelf kan leggen. Dankzij het kliksysteem is het makkelijk te plaatsen. Maar laminaat leggen hoe doe je dat eigenlijk? We zijn hier voor je met een complete stapsgewijze uitleg over hoe je op de beste manier laminaat kan leggen.

De voorbereiding

Als voorbereiding is het aan te raden om het laminaat alvast 1 à 2 dagen in de ruimte te leggen om te acclimatiseren.  Leg het laminaat plat op de vloer, niet schuin tegen de muur. Je wilt niet dat het laminaat krom trekt. 

Stap 1

De eerste stap is er voor te zorgen dat de bodemvloer gereed is. De bodemvloer moet voor het leggen van de ondervloer en laminaat zo egaal mogelijk zijn. 

Na het egaliseren van de bodemvloer is het tijd voor het plaatsen van de ondervloer. Een ondervloer zorgt ervoor dat je langer kan genieten van het laminaat. Bij het uitzoeken van een ondervloer moet je opletten op de volgende punten: de geluidsdemping, warmte-isolatie, het egaliserend vermogen en een vochtscherm. 

Stap 2

Na het zorgen voor een goede basis voor het laminaat is het tijd om het laminaat te plaatsen. Het is handig om de gebruiksaanwijzing van het laminaat te lezen. Bepaal daarna de legrichting van het laminaat en begin altijd in de hoek. Plaats afstandhouders tegen de muur en begin met het plaatsen van de eerste baan van planken. 

Zorg bij het plaatsen van het laminaat dat je de juiste lengte van de planken afzaagt. Begin een nieuwe baan met de laatste afgezaagde plank. Hou er wel rekening mee dat de plank niet te kort moet zijn. Hou hetzelfde patroon aan voor een strak patroon. 

Stap 3 

Plaats de tweede rij laminaat gekanteld tegen de eerste rij aan en klik de planken vervolgens naar beneden. Blijf dit proces herhalen totdat de vloer voltooid is. Als de planken niet goed vastklikken kun je ze eventueel met kracht vast tikken. Als je te maken hebt met lastige hoeken is het verstandig om de hoeken te tekenen op karton, voordat je de plank zaagt. De kans is hierdoor minder groot dat je de plank verkeerd zaagt. 

Stap 4

De laatste stap is het goed opletten bij de laatste rij laminaat. De laatste plank moet vaak in de lengte gezaagd worden. Om dit te bereiken moet je de breedte van de laatste plank weten. Zaag hem correct af, plaats de laatste rij en klik deze vast. Gefeliciteerd je kunt nu je eigen laminaat leggen!

Geïnspireerd geraakt? Neem gerust een kijkje op de website voor de mooiste laminaten.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan

  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?
  Neem contact met ons op:
  Mail

  WhatsApp

  Schagen

  Amsterdam