Skip to main content

Groene platen ondervloer: alle ins en outs

Gepost op 16 december 2021

Ondervloeren zijn er in allerlei soorten en maten. In deze blog vertel ik je wat meer over de groene platen ondervloer. Lees snel verder en jij weet straks alles over deze soort ondervloer.

Rijtje eigenschappen

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen, begin ik met een rijtje eigenschappen van de groene platen ondervloer. Dat ziet er als volgt uit:

 • Deze soort ondervloer heeft een hoog reductiegehalte qua loop- en contactgeluid, namelijk 19 dB;
 • De groene platen ondervloer egaliseert oneffenheden tussen de ondergrond en de gelegde vloer en overbrugt ook scheuren en naden;
 • De groene platen zijn warmte isolerend, en isoleren ook koude vloeren (dus dat de kou van de ondergrond niet doordringt in de gelegde vloer);
 • En als kers op de taart is de groene platen ondervloer ook nog eens ecologisch, milieuvriendelijk en mogen eventuele onbruikbare restjes gewoon op de composthoop.

Voor welke vloeren geschikt?

De groene platen ondervloer kun je onder heel veel verschillende vloeren leggen. Zo worden ze vaak onder parket, laminaat en tapijt gelegd. Daarnaast worden ze veelal gecombineerd met dampfolie of een vochtscherm. Hierdoor kun je ze in bijna elke ruimte leggen. Daarnaast zijn de groene platen ook in verschillende diktes te verkrijgen, waardoor ze ook uitermate geschikt zijn voor appartementen met onderburen en bovenverdiepingen (want daarvoor gelden andere eisen dan voor ondervloeren op de begane grond). Had ik al gezegd dat groene platen ook enorm drukvast en zeer stabiel zijn? Dat maakt de groene platen ondervloer een gewilde keuze bij parket- en laminaatvloeren.

              Verder is het zo dat de groene platen over het algemeen op de betonnen vloer gelegd worden. Maar bijkomend voordeel is dat je de groene platen ook prima op een houten vloer kunt leggen. Zo hoef je de oude vloer er niet uit te slopen en heb je binnen in een handomdraai een prachtige nieuwe vloer liggen. En oh ja, groene platen en vloerverwarming? Geen enkel probleem!

Een groene platen ondervloer leggen

Een ondervloer van groene platen leggen is hartstikke makkelijk. Het enige wat je nodig hebt, is een stapel groene platen, een stanley mesje en een metalen liniaal of winkelhaak om mee op te meten en recht te snijden. Zorg ervoor dat de ondervloer helemaal schoon is voordat je de groene platen erop gaat leggen én laat de groene platen eerst, minimaal 24 uur, acclimatiseren in de te leggen ruimte. Op die manier zullen de groene platen, eenmaal gelegd, en bedekt met de nieuwe vloer, weinig geks doen.

Wanneer je de groene platen ondervloer op de begane grond legt, leg er dan ook dampfolie onder. Zo voorkom je dat eventueel optrekkend vocht in je ondervloer gaat zitten en je groene platen laat uitzetten.

Dan het leggen zelf. Laat een rij groene platen altijd verspringen met de volgende rij. Met een dure term heet dat: halfsteens verband. Voor de beeldvorming: we willen geen dambord motief op de vloer, maar het motief van een met bakstenen gemetselde muur. Verder leg je de platen losjes tegen elkaar aan. Bij de muren en kozijnen ongeveer 1 cm vrij houden. Zo heeft je ondervloer (net als bij het leggen van een topvloer) ruimte om nog wat uit te zetten of te krimpen. Werk je vloer rij voor rij af tot de hele ruimte gevuld is. Daarna kun je met de topvloer aan de gang. Succes!

Mocht je na het lezen van deze blog toch nog wat vragen hebben over de groene platen ondervloer, schroom dan niet om contact met ons op te nemen of kom gezellig langs in een van onze showrooms.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan

  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?
  Neem contact met ons op:
  Mail

  WhatsApp

  Schagen

  Amsterdam