Skip to main content

Vloer egaliseren voor PVC: ja of nee?

Gepost op 20 september 2021

Moet je je vloer egaliseren voordat je PVC vloer gaat leggen? Het antwoord daarop is heel simpel: ja. Dat is zelfs nodig, omdat je bij een PVC vloer alles voelt wat eronder ligt, of dat nu een stofje of korreltje is of dat er een scheurtje in de vloer zit. Helemaal als je de PVC in een veel gebruikte ruimte gaat leggen, zal je het snel merken als de onderliggende vloer niet egaal is. Het egaliseren van de onderliggende vloer is niet zo 1, 2, 3 gedaan. De dekvloer heeft namelijk invloed op het proces van egaliseren. Het is daarom bijna altijd raadzaam om het egaliseren van de dekvloer te laten doen door iemand die er verstand van heeft.

PVC vloer of ondervloer

Wanneer de dekvloer een PVC vloer of standaard ondervloer is, is de vloer eenvoudig te egaliseren. Men begint met het schoonmaken van de dekvloer. Meestal is dit een kwestie van een bezem en stofzuiger door de ruimte halen. Vervolgens wordt er een primerlaag op de dekvloer aangebracht, die ervoor zal zorgen dat de PVC vloer die op de dekvloer komt te liggen, optimaal kan hechten. Vervolgens wordt er nog een egalinelaag aangebracht, die daarna zorgvuldig wordt schoon- en drooggemaakt. De dekvloer is nu klaar om bedekt te worden met je nieuwe PVC vloer.

Houten ondervloer

Wanneer er een houten vloer ligt, ziet het egalisatieproces er iets anders uit. Eerst wordt de houten vloer stabiel gemaakt door alle uitstekende spijkers en andere oneffenheden te verwijderen. Bewegende vloerdelen worden vastgezet. Vervolgens wordt de houten ondervloer bedekt met vezelversterkte egalisatiemortel. Dit zorgt ervoor dat er bovenop die houten ondervloer vloeren van 5-50 millimeter dikte gelegd kunnen worden. Bovenop de mortel komt een toplaag van spaanplaat en wordt er halfsteensverband gelegd, vastgezet met verankerende schroeven. De platen worden behandeld met vloerprimer en wanneer die laag klaar is, komt de egalisatielaag op de vloer te liggen.

Gewone PVC of klik PVC

Belangrijk voor het egaliseren van je vloer voor PVC is de soort PVC die gelegd gaat worden. Leg je gewone PVC, dan moet de ondervloer altijd geëgaliseerd worden. Bij klik PVC is dat een ander verhaal. Is de ondervloer maximaal 2 mm dik, dan is egalisatie niet nodig. Is de ondervloer dikker dan 2 mm, dan is egalisatie wel nodig. Het egaliseren van de vloer verloopt dan op dezelfde wijze.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan

  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?
  Neem contact met ons op:
  Mail

  WhatsApp

  Schagen

  Amsterdam