Skip to main content

Verlichting voor de juiste sfeer in elke ruimte

Gepost op 08 februari 2016

Het is hartje winter. Hoewel de echte kou dit jaar tot nu toe uitblijft, staat de winter wél garant voor korte dagen waarop het alweer vroeg donker wordt. Verlichting is daarom extra belangrijk, vooral voor mensen die lange dagen doorbrengen op kantoor of achter de computer. In dit blog leest u hoe u speelt met de verlichting in uw huis.

Lichttemperatuur

Verlichting is niet zomaar licht. Er zijn grote verschillen in type verlichting die invloed hebben op de sfeer in uw woning. Denk aan de temperatuur van het licht, ofwel de warmte van het licht. Warm licht, vaak met een gelige of lichtroze gloed, legt de nadruk op warmte in een ruimte. Dit licht is het meest geschikt voor woonkamers, waar sfeer het belangrijkst is. Waar we warm licht voorheen vooral creëerden met gloeilampen, worden deze tegenwoordig niet meer verkocht. Gelukkig zijn er goede vervangers in de vorm van ledlampen beschikbaar met verschillende kleurtemperaturen. Halogeenlampen zijn eveneens een alternatief – zij het minder energiezuinig.

Ruimte

Licht kan een ruimte optisch veranderen. Wilt u uw huis groter of juist knusser laten lijken? Met licht op de juiste muren laat u de ruimte eenvoudig breder of smaller ogen dan die in werkelijkheid is. Hetzelfde geldt voor het plafond: dat lijkt optisch hoger of lager door op de juiste manier te spelen met verlichting. Natuurlijk zijn staande lampen of lampen aan het plafond een optie, maar nog meer sfeer creëert u snel met inbouwspots in uw plafond. Door inbouwverlichting op verschillende plekken in het plafond te installeren, maakt u optimaal gebruik van de ruimte die u heeft. En wat dacht u van de sfeer? Met dimbare spots stemt u de verlichting in uw huis altijd perfect af op het moment van de dag.

Contrast

Wist u dat licht invloed heeft op uw emoties? Denk maar eens aan een terrasje pikken terwijl de zonnestralen op uw huid schijnen. Of aan een romantisch diner bij kaarslicht. Precies, in deze gevallen is licht van groot belang. Dat terrasje is een stuk minder prettig op een regenachtige dag en tl-lampen zijn niet bepaald sfeerverhogend. Kenners stellen dat perfecte verlichting bestaat uit contrasten die in het licht zijn gebruikt. Door te durven werken met contrasten in huis, voegt u decoratieve accenten toe aan het interieur. Denk bijvoorbeeld aan een bijzonder meubelstuk dat u extra aandacht wilt geven of een uniek schilderij dat een belangrijke plek inneemt in uw woonkamer.

Functie

Natuurlijk is het type verlichting in een ruimte afhankelijk van de functie van die kamer. Een studeerkamer of kantoor vraagt nu eenmaal om ander licht dan een slaapkamer. Door op de juiste manier verlichting aan te brengen in uw huis, stemt u de ruimte altijd eenvoudig af op de gewenste functie. Wist u dat de vloer een belangrijke rol speelt in het bepalen van de hoeveelheid licht in een ruimte? De vloer weerkaatst namelijk een groot deel van het licht dat een ruimte binnenkomt. Een lichte houten vloer én een licht plafond in een ruimte met weinig daglicht, maakt dat deze optisch een stuk lichter en frisser oogt.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan

  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?
  Neem contact met ons op:
  Mail

  WhatsApp

  Schagen

  Amsterdam