Skip to main content

Laminaat of pvc? Alles op een rijtje

Gepost op 13 december 2021

Je bent toe aan een nieuwe vloer in de woonkamer (of een andere kamer), maar je weet niet zo goed waarvoor je beter kan gaan: laminaat of pvc. Lees dan vooral verder, want in deze blog zetten we alle verschillen op een rijtje, zodat jij na het lezen straks helemaal weet welke vloer je gaat kiezen.

Verschillende vloeren

Hoewel laminaat en pvc heel erg op elkaar kunnen lijken, qua uiterlijk en manier van leggen (clicksysteem) zijn laminaat en pvc wel degelijk twee verschillende soorten vloeren. Laminaat wordt gemaakt van pershout en de toplaag is ook gemaakt van hout. De toplaag maakt dat laminaat dus maar voor een deel als houten vloer gezien wordt. Voordeel van deze materialen is dat laminaat vriendelijker is voor de portemonnee dan een volledige houten vloer.

              Een pvc vloer lijkt qua uiterlijk heel erg op een laminaat vloer, maar een pvc vloer wordt opgebouwd uit meerdere lagen pvc, met een toplaag die een houtlook heeft. Tegenwoordig zien die toplagen er zo echt uit, dat ze haast niet van een laminaatvloer te onderscheiden zijn. Voordelen van een pvc vloer zijn onder andere dat een pvc vloer veel beter bestand is tegen vocht en stoot- en krasschade.

Welke vloer te kiezen?

Oké, nu weet je in grote lijnen de verschillen tussen pvc en laminaat, en ook welke voordelen aan welke vloer kleven, maar voor welke vloer kies je nu? Laminaat of pvc? Het belangrijkste criterium is natuurlijk smaak. Welke vloer heeft jouw voorkeur? Qua uiterlijk is er bij zowel laminaat als pvc ontzettend veel mogelijk, zoals beton look, tegel, steen of natuurlijk hout in allerlei tinten en kleuren.

Wanneer je te maken hebt met een budget, wordt over het algemeen laminaat aangeraden. In de meeste gevallen is laminaat goedkoper dan pvc, maar dat ligt maar net aan waar je de vloer aanschaft. Mocht je toch wel wat dieper in de buidel willen tasten voor meer voordeel en gemak, dan is een pvc vloer zeker aan te raden. Een pvc vloer is namelijk een stuk duurzamer dan laminaat. Wanneer goed onderhouden kan een pvc vloer ontzettend lang meegaan, soms wel een leven lang. Zo heeft pvc ook een veel hogere belastbaarheid dan laminaat, waardoor pvc, zelfs bij intensief gebruik, nog mooi blijft.

En dan nog het verhaal achter de vloerverwarming. In steeds meer huizen is er vloerverwarming te vinden (niemand zit toch te wachten op koude voeten?). Heb jij ook vloerverwarming liggen? Dan kun je met een pvc vloer (bijna) niet fout gaan. Een laminaatvloer wordt dan al wat lastiger. Het kan wel, maar er moet van tevoren goed gecheckt worden of het laminaat wel samen kan met vloerverwarming en dan zijn er nog zaken om rekening mee te houden, zoals je vloerverwarming nooit te warm zetten, want dan gaat het laminaat uitzetten en kromtrekken.

Op de vraag ‘laminaat of pvc’ is geen eenduidig antwoord te geven. Alles hangt af van zaken als smaak, in welke ruimte komt de vloer te liggen, budget en ga zo maar door. Belangrijk is dat je je in ieder geval goed laat infomeren voordat je overgaat tot de aanschaf van je nieuwe vloer. Succes met kiezen!

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan

  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?
  Neem contact met ons op:
  Mail

  WhatsApp

  Schagen

  Amsterdam