houten vloer

Vloerverwarming op houten vloeren: voor- en nadelen

Vloerverwarming op houten vloeren kan erg fijn zijn. Als je na een lange dag thuiskomt en behoefte hebt aan wat warmte, is het prettig als je je gewone verwarming aan kunt zetten maar je tegelijkertijd ook over vloerverwarming beschikt. Het hebben van koude voeten is immers geen pretje. Er zitten echter zowel voor- als nadelen aan vloerverwarming. Ga je een houten vloer leggen en wil je dit graag combineren met vloerverwarming, dan kun je je van tevoren beter eerst even goed inlezen. Om je op weg te helpen hebben we in dit artikel verschillende voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

 

De nadelen van vloerverwarming

Als je vloerverwarming neemt, is het goed om je te realiseren dat de verwarming in de koudere maanden niet te veel mag variƫren in temperatuur. Hierdoor kan je houten vloer namelijk gaan scheuren. Ga je een houten vloer leggen en ben je aan het overwegen om toch ook voor vloerverwarming te gaan? Bedenk dan ook dat je op een houten vloer met vloerverwarming geen kleden kunt leggen. Hierdoor kan de vloer namelijk gaan krimpen, doordat de warmte zich op bepaalde plekken op gaat hopen. Om te voorkomen dat de vloer krimpt, kun je een hygrometer aanschaffen, waarmee je de luchtvochtigheid van de woning goed in de gaten kunt houden.

 

Voordelen van vloerverwarming

Naast nadelen, heeft vloerverwarming ook verschillende voordelen. Vloerverwarming op houten vloeren kan toch ook wel erg fijn zijn. Het biedt extra comfort; je kunt in de winter met een gerust hart op blote voeten door de woonkamer lopen. Met vloerverwarming zorg je ervoor dat de warmte wordt verdeeld over de gehele ruimte. Als je gebruik maakt van radiatoren is er daarentegen al snel sprake van temperatuurschommelingen. En wist je dat vloerverwarming, behalve een flinke investering, ook kostenbesparend kan zijn? De aanvoertemperatuur is namelijk minder hoog dan wanneer je gebruik zou maken van radiatoren.

Kan je wel wat inspiratie gebruiken?

Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!