Skip to main content

Van visgraatvloer tot Hongaarse punt vloer: legpatronen voor houten vloeren

Gepost op 01 oktober 2015

Heeft u vorige week onze blog over unieke vloeren gelezen? Hierin zag u al veel verschillende legpatronen voorbijkomen. Wat betreft patronen is er veel mogelijk bij houten vloeren. Het is zelfs mogelijk om uw eigen patroon samen te stellen! In deze blog bespreken wij enkele populaire legpatronen. Wilt u meer weten of heeft u interesse in een mooie houten vloer van kwaliteit? Neem dan contact met Martijn de Wit Vloeren op!

Houten vloeren: Planken

Velen zien dit niet als een patroon, aangezien het de meest gebruikelijke manier is om een houten vloer te leggen. Bij dit legpatroon, ook wel stroken genoemd, liggen de plank recht naast elkaar. Er kan binnen dit legpatroon vrij veel gevarieerd worden. Wilt u de planken even groot hebben, of de ene baan smaller dan de ander? Dat kan. Ook kan u voor lange of korte planken kiezen.

Martijn de Wit Vloeren: houten vloeren van kwaliteit

Visgraat vloer

De visgraat vloer is tevens een zeer populair legpatroon. Bij dit legpatroon worden planken van dezelfde lengte in een zig-zagpatroon tegen elkaar gelegd. De visgraat vloer is al eeuwen oud; zo was deze legmethode in de zestiende eeuw al erg geliefd onder de Franse adel.

Martijn de Wit Vloeren is gespecialiseerd in het leggen van houten visgraat vloeren. Hierbij zijn veel verschillende variaties mogelijk wat betreft lengte, breedte en afwerking van de plankdelen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!

Visgraat houten vloer, gelegd door Martijn de Wit Vloeren MdWV feb 2010 026

Hongaarse punt vloer

De Hongaarse punt vloer is een variant op de klassieke visgraat vloer. Hierbij liggen de houten planken niet tegen elkaar aan, maar komen ze bij elkaar in een punt. De term ‘Hongaarse punt’ verwijst naar een borduursteek die in de zestiende eeuw erg populair was. Het is echter onduidelijk waarom dit patroon de ‘Hongaarse punt’ wordt genoemd, aangezien het van origine uit Italië komt. De Hongaarse punt vloer werd in de negentiende eeuw weer erg populair en is tegenwoordig ook in vele huizen terug te zien.

Hongaarse punt houten vloer, gelegd door Martijn de Wit Vloeren

Versailles vloer

De Versailles vloer dankt haar naam natuurlijk aan het Paleis van Versailles, waar dit legpatroon veelvuldig gebruikt is. In het Paleis van Versailles is er slechts één kamer met een andere legmethode; de Queen’s Guard’s Room is de enige kamer met een Hongaarse punt vloer. Bij het Versaillespatroon wordt gebruik gemaakt van vierkante panelen met diagonaal vlechtwerk.

Kopshouten vloer

Een kopshouten vloer bestaat vaak uit kleine vierkante blokjes als vloerdelen. Deze houten blokjes zijn dwars op de houtnerf gezegd. Hierdoor kan u niet alleen de karakteristieke jaarlagen van het hout zien, maar bent u ook gegarandeerd van een ijzersterke vloer. Doordat de houtnerven recht omhoog staan, kan deze vloer tegen meer druk en zal er minder slijtage plaatsvinden. Daarnaast heeft de kopshouten vloer een geluiddempende functie, aangezien de geluidstrillingen beter worden opgenomen in de houtvezels.

Urbanwood XL

Bent u op zoek naar een speciale houten vloer, die uw ruimte een authentieke uitstraling geeft? Urbanwood XL is een exclusief productielabel van Martijn de Wit Vloeren, waarbij gebruik gemaakt wordt van houtdelen even lang en breed als de boom zelf. Hierdoor zijn kopse naden verleden tijd en geeft u de kamer een unieke sfeer mee! Meer weten? Neem dan contact met ons op!

Urbanwood XL: boomlange en -brede houten vloeren

Bron foto’s: Martijn de Wit Vloeren

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan

  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?
  Neem contact met ons op:
  Mail

  WhatsApp

  Schagen

  Amsterdam