PVC op houten vloer: waar op te letten

Gepost op 19 oktober 2021

PVC op houten vloer leggen: is het mogelijk en zo, ja, waar moet je dan op letten? In deze blog vertellen we het je allemaal.

PVC op houten vloer

Om met de eerste vraag te beginnen: ja. Het is mogelijk om PVC op een houten vloer te leggen. Maar voor het zover is, zijn er wel een aantal zaken waarop je moet letten. Zo moet een PVC vloer altijd op een egale ondergrond gelegd worden. Hoe doe je dat dan? Aan de hand van de volgende stappen heb je binnen een handomdraai een PVC vloer op een houten ondervloer gelegd.

 1. Stap 1 begint met het egaliseren van de houten vloer. Dat start met het opschuren van het hout, waardoor je de vloer mooi vlak maakt. De staat van de vloer bepaalt de methode van opschuren.
  • Heb je een bijna gladde vloer, dan voldoet het om de vloer een lichte schuurbeurt met de hand te geven.
  • Heeft de vloer grote/veel oneffenheden, dan kun je er beter een schuurmachine bij pakken.
 2. Stofzuig de vloer. Stof op je ondervloer is niet fijn, zeker niet als de topvloer PVC wordt, want door het PVC heen voel je alle oneffenheden die zich eronder bevinden. Stofzuig direct na het schuren en wacht daarna een paar uur voordat je weer een keer stofzuigt. Zo kan alle stof die nog in de lucht hangt dalen.
 3. Als de vloer stofvrij is, kan je met het leggen van de ondervloer beginnen. Bij een houten vloer wordt het aangeraden om te kiezen voor een ondervloer die hoogteverschillen en oneffenheden verkleint, dan wel wegwerkt. Je kan er ook voor kiezen om de nieuwe PVC vloer direct het op hout te verlijmen, maar in dat geval moet de egalisatie door een expert gedaan worden, wat extra kosten met zich meebrengt.
 4. Als de ondervloer dan eindelijk ligt, is het tijd om de PVC vloer te gaan leggen. Begin met het leggen in een hoek en leg de planken dan in de lengte verder. Klik, in geval van klik-PVC, eerste de korte kanten aan elkaar en vervolgens de lange kanten. Leg de volgende rij verspringend, zodat er geen kieren of gaten in de vloer kunnen ontstaan. Leg rij voor rij de PVC en voor je het weet heb je een nieuwe PVC vloer liggen.
Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan
  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?