Skip to main content

Houten vloeren termen uitgelegd

Gepost op 25 juli 2017

Tijdens je zoektocht naar een houten vloer kom je veel termen tegen zoals ‘geborsteld’ of ‘geolied’. Er zijn enorm veel mogelijkheden voor houten vloeren. Er zijn veel soorten uitstralingen en afwerkingen aan te brengen aan een houten vloer. Bijvoorbeeld het lichter of donkerder maken, of zelfs het verouderen van de vloer. Lees verder om hier meer over te weten te komen.

Verouderen 

Een houten vloer die al lang in gebruik is zal sporen van gebruik tonen. De zachte houtdelen zullen weggesleten zijn, net als de plekken waar bijvoorbeeld veel over gelopen werd. Een oude vloer creëert een antieke sfeer. Bij een oud huis staat een verouderde vloer het mooist.

Hoe creëer je een verouderde vloer, als je vloer nog nieuw is?

Hand geschraapte houten vloer

Als je een authentieke houten vloer wilt, is een hand geschraapte vloer een optie. Deze vloeren worden door middel van een schulp bewerkt. Dit zorgt ervoor dat de vloer zijn strakheid verliest. Hij wordt hierdoor ruiger en krijgt mooie sierlijke gebruikssporen aan zijn oppervlak. Handschrapen is een arbeidsintensief proces.

 Geborsteld

Een andere manier van verouderen is het borstelen van de vloer. In tegenstelling tot een hand geschraapte vloer is dit een machinaal proces. Een grote borstel gaat over de plank waardoor de zachte houten delen aan het oppervlak worden weggesleten. De vloer wordt hierdoor veel ruiger.

Gerookte vloer

Een vloer die gerookt wordt, wordt ook een soort van verouderd. Het roken van een plank zorgt ervoor dat de elke plank donkerder wordt. Je kunt hier meer lezen over gerookte vloeren.

Afwerkingen

Het is belangrijk dat je de houten vloer beschermt tegen invloeden die door gebruik plaats vinden op de vloer. Dit doe je door de vloer af te werken. Ook kan er door middel van afwerking een kleur aan het oppervlak worden toegevoegd. Het afwerken is dan ook de laatste stap in het proces.
Houten vloer

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

    Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

    Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure



    Martijn de Wit Vloeren Schagen
    Witte Paal 323
    1742 LD Schagen

    tel: 0224-291090
    info@martijndewitvloeren.nl

    Openingstijden Schagen:

    Maandag t/m vrijdag
    08.00 - 17.30 uur
    Zaterdag
    09.00 - 17.00 uur

    Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

    Skoon 80
    1511 HV Oostzaan
    tel: 020-7220900
    info@martijndewitvloeren.nl

    Openingstijden Amsterdam:

    Dinsdag t/m vrijdag
    09.00 - 17.30 uur
    Zaterdag
    09.00 - 17.00 uur

     
    Heeft u een vraag?