Skip to main content

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?

Gepost op 14 september 2021

Over het algemeen heeft een houten vloer weinig onderhoud nodig. Maar wil je er lang van kunnen genieten, dan is het belangrijk dat je wel de juiste onderhoud toepast. In het alledaagse onderhoud volstaat het om je vloer stofvrij/schoon te houden door te stofzuigen of een vloerwisser over de vloer te halen. Een bezem gebruiken mag, maar wel met zachte haren/borstel. Harde borstels/haren kunnen krassen in de vloer veroorzaken en dan ben je ver van huis om dat te herstellen.

Periodiek onderhoud

Het grote onderhoud van je houten vloer vraagt wat meer werk. De aanpak van dat grote onderhoud is dan ook weer afhankelijk van hoe je houten vloer is afgewerkt. Een houten vloer kan afgewerkt zijn met olie, lak, was of hardwax-olie. Per behandeling verschilt het onderhoud.

  • Hardwax-olie: periodiek de vloer dweilen met een goed uitgewrongen dweil en schoonmaakmiddel die geschikt is voor deze afwerking. Daarnaast wordt aangeraden om de vloer 2-3 keer per jaar in de onderhoudsolie te zetten. Slijtageplekken mogen vaker in de olie gezet worden.
  • Lak: periodiek dweilen met een uitgewrongen dweil en schoonmaakmiddel die de lak niet aantast. Verder het liefst de vloer 4 keer per jaar in de polish zetten.
  • Olie: dagelijks vuil en stof verwijderen. Voor het periodiek onderhoud is het belangrijk om te weten wat voor soort olievloer je hebt. Een traditionele, waarbij het onderhoud bestaat uit zeep, onderhoudsolie en een intensiefreiniger. Bij een nieuwe olievloer geldt dat het onderhoud bestaat uit een reiniger, een conditioner en een waxremover. Voor beide soorten geldt dat er regelmatig gedweild dient te worden met de juiste zeep. Minimaal 2 keer per jaar de vloer in de onderhoudsolie zetten (het liefst vaker).
  • Was: Dagelijkse schoonmaak met een wisser of stofzuiger. Periodiek onderhoud bestaat uit het regelmatig opboenen van de vloer met een blok of boenmachine. Indien de glans niet terugkomt na het boenen, moet er een nieuwe waslaag aangebracht worden.
Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

    Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

    Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure



    Martijn de Wit Vloeren Schagen
    Witte Paal 323
    1742 LD Schagen

    tel: 0224-291090
    info@martijndewitvloeren.nl

    Openingstijden Schagen:

    Maandag t/m vrijdag
    08.00 - 17.30 uur
    Zaterdag
    09.00 - 17.00 uur

    Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

    Skoon 80
    1511 HV Oostzaan

    tel: 020-7220900
    info@martijndewitvloeren.nl

    Openingstijden Amsterdam:

    Dinsdag t/m vrijdag
    09.00 - 17.30 uur
    Zaterdag
    09.00 - 17.00 uur

     
    Heeft u een vraag?