Skip to main content

Hoe gebruik ik onderhoudsolie voor mijn houten vloer?

Gepost op 03 augustus 2021

Houten vloeren kunnen jarenlang meegaan en ook mooi blijven, mits je ze op de juiste manier onderhoudt. Zorg er daarom voor dat je je houten vloer regelmatig met onderhoudsolie behandelt, dan kun je het langst van je vloer genieten.

De voorbereiding

Voor je de houten vloer kunt behandelen met onderhoudsolie, is het noodzakelijk om de houten vloer eerst te reinigen en voor te bereiden op het oliën zelf. Je begint met het schoonmaken van de vloer. Door de vloer goed schoon te maken, haal je eerdere zeeplagen en aangekoekt vuil weg, waardoor de poriën in het hout weer open gaan staan. Hierdoor kan de nieuwe aangebrachte olie straks weer in de poriën doordringen om zo weer voor bescherming te zorgen. Voor het schoonmaken kun je een speciale houten vloer reiniger gebruiken. Deze maakt de vloer grondig schoon, zonder de olie aan te tasten. Dan moet je de vloer goed laten drogen.

Aanbrengen van de onderhoudsolie

Belangrijk is om de verpakking onderhoudsolie eerst goed te schudden, zeker als er in de olie een kleurpigment verwerkt is. Zo wordt alles goed gemengd en krijg je een egaal resultaat. Vervolgens breng je de onderhoudsolie dun aan op de houten vloer. Je zou hiervoor een plantenspuit kunnen gebruiken. Laat de olie ongeveer 5 minuten intrekken. Na het intrekken van de olie is het tijd om te boenen. Het is noodzakelijk dat is goed gebeurd, dus het is aan te raden om hier boenpads voor te gebruiken. Mocht je die niet in huis hebben, dan kom je met een katoenen doek, zoals een theedoek, ook een heel eind. Overtollig olie kun je het beste weghalen met een hydrofiele doek (een doek die makkelijk en goed vocht opneemt). Na het boenen dient de vloer in ieder geval 4 uur te moeten drogen, indien mogelijk het liefst langer. Vervolgens heeft het hout nog minimaal 24 uur de tijd nodig om de onderhoudsolie goed en wel op te nemen, het is raadzaam om in die periode alleen maar met sokken of ander zacht schoeisel op de vloer te lopen, om te voorkomen dat de vloer beschadigd. Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je houten vloer, wordt aangeraden om minimaal 1 keer per jaar onderhoudsolie aan te brengen.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan

  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?
  Neem contact met ons op:
  Mail

  WhatsApp

  Schagen

  Amsterdam