Skip to main content

Het schuren van een houten vloer: Een nieuw leven voor uw vloer

Gepost op 24 november 2023

Het schuren van een houten vloer is een essentiële stap in het onderhoud van hardhouten vloeren. Het proces herstelt de schoonheid van de vloer, maar verlengt ook de levensduur ervan. In dit artikel nemen we u mee door het belang van het schuren van houten vloeren, hoe het wordt gedaan en de voordelen die het biedt.

Het belang van het schuren van uw vloer

Houten vloeren zijn tijdloos en kunnen elke ruimte een gevoel van warmte en elegantie geven. Echter, door de jaren heen kunnen houten vloeren hun glans verliezen en beschadigd raken door slijtage, krassen of verkleuring. Het schuren van de vloer verwijdert de toplaag die beschadigd is, waardoor de onbeschadigde laag eronder tevoorschijn komt. Dit zorgt ervoor dat de vloer er weer als nieuw uitziet.

Het proces van het schuren

 1. Voorbereiding: Het proces begint met de voorbereiding van de ruimte. Meubels, gordijnen en andere objecten moeten worden verwijderd om een lege werkruimte te creëren.
 2. Schuren: Met behulp van een professionele schuurmachine wordt de bovenste laag van de vloer verwijderd. Dit gebeurt in meerdere rondes, beginnend met grof schuurpapier en eindigend met fijner schuurpapier voor een gladde afwerking.
 3. Reiniging: Na het schuren wordt het stof zorgvuldig verwijderd. Dit is cruciaal, omdat achtergebleven stofdeeltjes het eindresultaat kunnen beïnvloeden.
 4. Afwerking: Ten slotte wordt de vloer afgewerkt met een lak, olie of was. Dit niet alleen beschermt de vloer, maar geeft ook de gewenste uitstraling.

Voordelen van schuren van de vloer

 • Verjongde uitstraling: Schuren brengt de oorspronkelijke schoonheid en glans van houten vloeren terug.
 • Verhoogde duurzaamheid: Door het verwijderen van de beschadigde toplaag en het aanbrengen van een nieuwe afwerking wordt de vloer sterker en duurzamer.
 • Kostenbesparing: Regelmatig onderhoud door schuren kan de noodzaak van volledige vervanging van de vloer uitstellen, wat kosteneffectief is op de lange termijn.
 • Verbeterde hygiëne: Een gladde, goed afgewerkte vloer verzamelt minder stof en allergenen, wat bijdraagt aan een gezonder leefklimaat.

Het schuren van een houten vloer is een investering in zowel de esthetiek als de levensduur van de vloer. Met de juiste zorg en onderhoud kan een houten vloer generaties lang meegaan, waarbij het schuren een cruciale rol speelt in dit proces. Het is aan te raden om voor dit specialistische werk professionals in te schakelen om het beste resultaat te garanderen. Wilt u advies? Neem contact met ons op!

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan

  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?
  Neem contact met ons op:
  Mail

  WhatsApp

  Schagen

  Amsterdam