houten vloer

Een houten vloer verven en alles wat daarbij komt kijken

Een houten vloer verven, hoe kun je dat het beste doen? Soms ben je toe aan iets anders, zo ook aan een andere kleur voor je houten vloer. In dit artikel vind je een aantal tips over hoe je dit het beste aan kunt pakken, zodat je zeker weet dat je het goed doet.

 

De voorbereiding

De voorbereiding is erg belangrijk en bestaat uit het schuren van de vloer. Zorg er allereerst voor dat je je vloer goed schoonmaakt met warm water en ontvetter. Vul eventuele gaten op en zorg ervoor dat je uitstekende spijkers (als die er zijn) terugslaat. Laat de vloer drogen en begin met schuren, met de nerf mee. Een schuurmachine werkt hierbij het fijnste. Met de hand schuren kan ook, maar dat neemt veel meer tijd in beslag. Nadat je hebt geschuurd, kun je de vloer gaan stofzuigen en opnieuw schoonmaken. Hierna kun je de plinten af gaan plakken en is je vloer goed voorbereid.

 

Het verven van de vloer

Nu de vloer geschuurd is, kun je beginnen met verven. Zorg als eerst voor een laag grondverf. Hierdoor blijft de laklaag beter zitten. Het is de bedoeling dat je de grondverf royaal aanbrengt op de vloer. Je kunt hiervoor zowel een kwast als een verfroller gebruiken. Schilder eerst een aantal planken, laat deze drogen en begin vervolgens aan de volgende paar planken. Na ongeveer 5 uurtjes kun je beginnen aan de laklaag. Vloeren hebben meestal twee laklagen nodig, zodat het resultaat zo lang mogelijk behouden blijft. Ook hier geldt dat je tussendoor ongeveer 5 uur moet wachten tot de vorige laag droog is.

 

Klaar! En nu?

Nu je vloer beschikt over een laklaag, zul je deze uit moeten laten harden. Dit kan een hele week duren, zorg dus dat je voorzichtig bent met het plaatsen van meubels. Verder is het belangrijk dat je de tape niet pas verwijderd als de verf droog is, maar als je net klaar bent met schilderen, zodat je de verflaag niet beschadigt.

Kan je wel wat inspiratie gebruiken?

Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!