Skip to main content

Bewerkingen van eikenhouten vloeren

Gepost op 20 juli 2021

Populariteit van eikenhout: Er bestaan dozijnen aan houtsoorten die gebruikt worden om vloeren van te maken. Zoals essen, wengé, afzelia, kambala, noten en nog veel meer. Echter blijft eikenhout verreweg de meest gebruikte variant. Dit heeft er vooral te maken dat de eiken vloer uniek is in zijn opties van kleuren en bewerkingen. Daarnaast is eikenhout in de juiste opbouw uitermate geschikt op vloerverwarming. 

Roken: Europees eikenhout bevat looizuur (ook wel tannine genoemd). Bij het roken van een vloer worden de planken in een gesloten ruimte blootgesteld aan ammoniakdampen welke reageren op het looizuur. Bij deze reactie krijgt het hout een donkerdere uitstraling. Hierbij geldt des te langer de blootstelling, des te donkerder de vloer wordt.  

Goed om te weten is dat elke plank een ook verschillende hoeveelheden looizuur kan bevatten, waardoor elke plank in een vloer anders kan reageren op het rookproces. Uiteindelijk resulteert dit in kleurverschillen/schakeringen. Vooral bij vers gerookt hout kunnen deze schakeringen erg aanwezig zijn. Na installatie en zullen de verschillen na ca 6 à 18 maanden meer naar elkaar toe verkleuren.  

Borstelen: Om de nerf/tekening van het hout extra te benadrukken is borstelen hiervoor de beste optie. De planken worden individueel met een industriële borstel behandeld waardoor het zachte hout als het ware eruit gekerfd wordt. Dit resulteert in een levendige uitstraling.

Whitewash: Eikenhout is van zichzelf geel van kleur. Om een lichtere tint te bereiken is een whitewash één van de meest toegankelijke afwerkopties. Hierbij wordt een wit kleurpigment op de vloer aangebracht om de gele tint minder zichtbaar te maken en daarvoor in de plaats een lichtere uitstraling te geven. Tevens is het mogelijk om een half-dekkende whitewash afwerking toe te passen waarbij de natuurlijke kleur en tekening van het hout meer zichtbaar is en blijft. Er zijn hier talloze gradaties en nuances in mogelijk.

Veroudering: Zoals de naam al impliceert is dit een bewerking om de vloer te laten ogen alsof deze al jaren belopen is. De meest voorkomende methode is de planken in een grote centrifuge te plaatsen met metaal en andere harde elementen erin. Hierdoor ontstaan er een willekeur aan deukjes, strepen en andere beschadigingen aan het hout – welke de vloer direct een doorleefd effect geeft. Zo maken de deukjes, krassen en andere gebruikssporen die je zelf maakt ook minder uit.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan

  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?
  Neem contact met ons op:
  Mail

  WhatsApp

  Schagen

  Amsterdam