Unieke vloer, interieur inspiratie

Alles over de kasteelvloer

Wel eens van een kasteelvloer gehoord? Weet jij je wat je daarbij moet voorstellen? Een kasteelvloer is een houten vloer met een (ontzettend) verouderd karakter. Een houten vloer die jaren en jaren in een kasteel heeft gelegen dus. Een houten vloer die door het jarenlange gebruik en verweer van de elementen er heel eigenzinnig en robuust uit is gaan zien. Best wel een bijzondere vloer toch?

Opbouw kasteelvloer

Een kasteelvloer wordt over het algemeen gemaakt van eikenhout. Eikenhout heeft namelijk als eigenschap dat het heel mooi verouderd. De gedachte dat alleen massief eiken of een ander massieve houtsoort geschikt zijn voor de maak van kasteelvloeren is onjuist. Kasteelvloeren kunnen ook gemaakt worden van een houtmengsel dat duoplank (ook bekend onder andere benamingen) genoemd wordt. Deze planken hebben dan een toplaag en een onderlaag. De toplaag is dan gemaakt van massief eikenhout en de onderlaag bestaat uit een watervaste berkenmultiplex. Door de eikentoplaag kan de vloer dan toch verouderen, mits de toplaag dik genoeg is (minimaal 4 mm).

Kasteelvloer en vloerverwarming

Ondanks dat de kasteelvloer een hele oude vloerensoort is, gaat deze vloer ook uitstekend samen met de moderne vloerverwarming. Voorwaarde is wel dat je kasteelvloer van duoplanken gemaakt is. Een massief eiken kasteelvloer gaat niet samen met vloerverwarming. Verder is het ook belangrijk dat die duoplanken kasteelvloer verlijmd gelegd is aan de dekvloer. En als laatste is het belangrijk om op de dikte van de vloer te letten. De totale dikte bedraagt het liefst niet meer dan 16mm, omdat er anders rendementsverlies kan optreden, wat weer niet zo fijn is voor je portemonnee (en dat met de huidige gasprijzen).

Kan je wel wat inspiratie gebruiken?

Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!