Skip to main content

Lamelparket: De perfecte balans tussen schoonheid en functionaliteit

Gepost op 05 juli 2024

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe vloer voor je huis, kom je al snel voor een keuze te staan: massief hout of een alternatief? Lamelparket is een optie die steeds vaker wordt gekozen vanwege zijn unieke combinatie van eigenschappen. In deze blog duiken we dieper in de wereld van lamelparket en ontdekken we waarom het een uitstekende keuze kan zijn voor jouw interieur.

Wat is lamelparket?

Lamelparket, ook wel bekend als meerlaags parket, is een ingenieuze uitvinding in de wereld van houten vloeren. Het bestaat uit meerdere lagen hout die kruislings op elkaar zijn verlijmd:

 1. Een toplaag van hoogwaardig hardhout (meestal 3-6 mm dik)
 2. Een kern van multiplex of ander stabiel materiaal
 3. Een onderlaag van hout

Deze constructie geeft lamelparket unieke eigenschappen die het onderscheiden van massief parket.

Voordelen van lamelparket

1. Stabiliteit: Door de kruislingse verlijming van de lagen is lamelparket minder gevoelig voor werking dan massief hout. Dit betekent minder kans op kromtrekken, scheuren of kieren bij veranderingen in temperatuur of luchtvochtigheid. Deze stabiliteit maakt lamelparket bijzonder geschikt voor ruimtes waar de omstandigheden kunnen variëren, zoals keukens of badkamers.

2. Geschikt voor vloerverwarming: Anders dan bij veel massieve houten vloeren, is lamelparket uitstekend te combineren met vloerverwarming. De stabiele constructie zorgt ervoor dat de vloer goed bestand is tegen de warmte en de wisselende temperaturen. Dit maakt lamelparket een populaire keuze voor moderne, energiezuinige woningen.

3. Duurzaamheid: Lamelparket is een duurzame keuze. Er wordt minder kostbaar hardhout gebruikt dan bij massieve vloeren, wat beter is voor het milieu. Bovendien gaat een goed onderhouden lamelparket vloer jarenlang mee. De toplaag kan, afhankelijk van de dikte, zelfs een of meerdere keren worden geschuurd en opnieuw afgewerkt, waardoor de levensduur nog verder wordt verlengd.

4. Veelzijdigheid in design: Net als bij massief parket is er een grote keuze in houtsoorten, kleuren en afwerkingen. Of je nu een klassieke eiken look wilt of een moderne grijze tint, met lamelparket is het allemaal mogelijk. Enkele populaire opties zijn:

 • Eiken lamelparket: Tijdloos en veelzijdig
 • Noten lamelparket: Rijk en warm van kleur
 • Beuken lamelparket: Licht en modern
 • Gerookt eiken: Voor een diepere, meer uitgesproken kleur

5. Eenvoudige installatie: Veel lamelparket vloeren zijn voorzien van een kliksysteem, wat de installatie vereenvoudigt. Dit kan de kosten van het leggen aanzienlijk verlagen. Bovendien maakt het kliksysteem het mogelijk om de vloer zwevend te leggen, wat betekent dat er geen lijm nodig is en de vloer gemakkelijk kan worden verwijderd of vervangen indien nodig.

Onderhoud van lamelparket

Een van de grote voordelen van lamelparket is het eenvoudige onderhoud. Hier zijn enkele tips om je lamelparket vloer in topconditie te houden:

 1. Stofzuig of veeg regelmatig om zand en stof te verwijderen
 2. Gebruik een licht vochtige dweil voor het schoonmaken, vermijd overmatig water
 3. Plaats viltjes onder meubelpoten om krassen te voorkomen
 4. Gebruik speciale parketreiniger voor een grondige schoonmaakbeurt
 5. Overweeg periodiek een onderhoudsolie of -was aan te brengen om de vloer te beschermen en te voeden

Is lamelparket geschikt voor jouw huis?

Lamelparket is een uitstekende keuze voor veel verschillende woonsituaties. Het is vooral aan te raden als:

 • Je een stabiele houten vloer wilt die minder gevoelig is voor werking
 • Je vloerverwarming hebt of wilt installeren
 • Je op zoek bent naar een duurzame en milieuvriendelijke optie
 • Je een breed scala aan designs en afwerkingen wilt
 • Je een vloer zoekt die gemakkelijk te onderhouden is

Lamelparket vs. andere vloertypen

Om een beter beeld te krijgen van de voordelen van lamelparket, is het nuttig om het te vergelijken met andere populaire vloertypen:

Lamelparket vs. Massief hout

 • Lamelparket is stabieler en minder gevoelig voor werking
 • Lamelparket is geschikter voor vloerverwarming
 • Massief hout kan vaker worden geschuurd en gerenoveerd
 • Massief hout heeft vaak een hogere aanschafprijs

Lamelparket vs. Laminaat

 • Lamelparket heeft een echte houten toplaag, laminaat is een afbeelding
 • Lamelparket kan worden geschuurd, laminaat niet
 • Lamelparket heeft vaak een langere levensduur
 • Laminaat is meestal goedkoper in aanschaf

Lamelparket vs. PVC

 • Lamelparket heeft een natuurlijke uitstraling en warmte
 • PVC is volledig waterbestendig
 • Lamelparket kan de waarde van een huis verhogen
 • PVC is vaak dunner en daardoor geschikter bij renovaties met beperkte hoogte

Installatie van lamelparket

De installatie van lamelparket kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van het type ondervloer en de specifieke situatie in je huis:

Zwevende installatie: Bij een zwevende installatie wordt de lamelparketvloer niet vastgemaakt aan de ondervloer. In plaats daarvan worden de planken aan elkaar bevestigd (vaak met een kliksysteem) en ‘zweven’ ze als het ware op de ondervloer. Deze methode is snel, eenvoudig en maakt het mogelijk om de vloer later gemakkelijk te verwijderen of te vervangen.

Verlijmde installatie: Bij een verlijmde installatie wordt de lamelparketvloer direct op de ondervloer gelijmd. Dit zorgt voor een zeer stabiele vloer en is vooral geschikt voor ruimtes met veel verkeer of waar extra stabiliteit gewenst is. Het nadeel is dat de installatie meer tijd kost en de vloer moeilijker te verwijderen is.

Ondervloer: Ongeacht de installatiemethode is een goede ondervloer cruciaal. Deze zorgt voor:

 • Egalisatie van de basisvloer
 • Geluidsisolatie
 • Vochtbescherming
 • Warmte-isolatie

Afwerking van lamelparket

De afwerking van je lamelparketvloer bepaalt niet alleen het uiterlijk, maar ook de duurzaamheid en het onderhoud. Hier zijn de meest voorkomende afwerkingen:

Gelakte afwerking: Een gelakte afwerking biedt een sterke beschermlaag die het hout afsluit. Dit maakt de vloer minder gevoelig voor vlekken en vocht, en makkelijker schoon te maken. Je kunt kiezen tussen hoogglans, zijdeglans of matte lak, afhankelijk van de gewenste uitstraling.

Geoliede afwerking: Een geoliede afwerking dringt in het hout en benadrukt de natuurlijke structuur en kleur. Het geeft een warme, natuurlijke uitstraling en is gemakkelijk plaatselijk te herstellen. Wel vereist een geoliede vloer regelmatig onderhoud om de bescherming op peil te houden.

Hardwax-olie afwerking: Een hardwax-olie combineert de voordelen van lak en olie. Het biedt goede bescherming, benadrukt de natuurlijke uitstraling van het hout en is relatief onderhoudsvriendelijk.

Lamelparket: Het beste van twee werelden?

Lamelparket biedt het beste van twee werelden: de natuurlijke schoonheid en warmte van echt hout, gecombineerd met moderne technologie voor extra stabiliteit en gemak. Het is een veelzijdige, duurzame en praktische keuze voor elk interieur.

Of je nu een klassieke uitstraling wilt of een moderne look, lamelparket biedt eindeloze mogelijkheden om je vloer perfect af te stemmen op jouw smaak en levensstijl. Met de juiste zorg en onderhoud zal een lamelparket vloer jarenlang een prachtige basis vormen voor je interieur.

Bij Martijn de Wit Vloeren begrijpen we dat het kiezen van de juiste vloer een belangrijke beslissing is. Daarom bieden we een uitgebreid assortiment lamelparket vloeren aan, in verschillende stijlen en prijsklassen. Onze experts staan klaar om je te adviseren over de beste optie voor jouw specifieke situatie.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van lamelparket of ben je benieuwd hoe zo’n vloer er in jouw huis uit zou zien? Bezoek dan onze showroom in Schagen of Amsterdam, of neem contact op met een van onze adviseurs. Bij Martijn de Wit Vloeren helpen we je graag bij het maken van de perfecte keuze voor jouw interieur, zodat je jarenlang kunt genieten van een prachtige, praktische en duurzame vloer.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

  Download nu onze gids met inspirerende voorbeelden van vloeren en projecten, en ontdek wat er kan!

  Martijn de Wit Vloeren - Download Inspiratie Brochure  Martijn de Wit Vloeren Schagen
  Witte Paal 323
  1742 LD Schagen

  tel: 0224-291090
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Schagen:

  Maandag t/m vrijdag
  08.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

  Martijn de Wit Vloeren Amsterdam

  Skoon 80
  1511 HV Oostzaan

  tel: 020-7220900
  info@martijndewitvloeren.nl

  Openingstijden Amsterdam:

  Dinsdag t/m vrijdag
  09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag
  09.00 - 17.00 uur

   
  Heeft u een vraag?
  Neem contact met ons op:
  Mail

  WhatsApp

  Schagen

  Amsterdam